06/07/13 09:55
(http://offnews.bg)

Производството на цигари се увеличило с 33% за година

Цигари. Снимка: БГНЕС

Производството на тютюневи изделия е нараснало с близо 33% за година. Това показват данните на Националния статистически институт за индекса на промишленото производство през април.

В сравнение с март тютюневата индустрия се е увеличила с 3,7%, става ясно от данните на НСИ.

Ръст се наблюдава и в областта на печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 27,1% в сравнение с април миналата година, както и в производството на мебели – 18,8% за година.

Производството на фармацевтични продукти се е увеличило с 14,3% за година. През април се отчита и ръст от 4,1% в сравнение март, уточняват от НСИ.

С 28,9% е намаляло производството на превозни средства (без автомобили) за година, а с повече от 15% – производството на основни метали.

Производството на храни и напитки през април е намаляло съответно с 4,4% и 1% в сравнение с април 2012 г. в същото време статистиката отчита ръст със съответно 5,5% и 2,2% в сравнение с март.

Индексът на промишленото производство е намалял с 1,3% за една година. Добивната промишленост отчита спад с 13,2% за година. В същото време статистическият институт съобщава за увеличение от 2,9% в сравнение с март.

Намаление от 6,8% в сравнение с март тази година е отчетено в енергетиката. В същата сфера се наблюдава и спад с 2,6% за година.

Най-голямо увеличение в сравнение с март има производството на превозна средства – 18,9%, без да се включва производството на автомобили. Следва производството на компютърна техника и електронни и оптични продукти – малко над 15%, и печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – 14,1%.

Производтсвото на облекло се е увеличило с малко над 8% за месец, а производството на мебели – с 5,6%.

Най-голям е спадът в добива на метални руди – 10,7% и производството на метални изделия – с 4,1%, сочат данните на НСИ.

Статията "Производството на цигари се увеличило с 33% за година" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване