06/07/13 06:00
(http://www.klassa.bg/)

Сладки картелни договорки в Канада

Агенцията за защита на конкуренцията в Канада заяви в четвъртък, че е разкрит картел на компании от хранително-вкусовата промишленост, сред които Нестле /Nestle/ и Марс /Mars/, които са обвинени, че са се договаряли да фиксират цената на своите шоколадови изделия.
Сред притиснатите от агенцията компании са и американската Hershey и канадския дистрибутор ITWAL.

Предполагаемата измама е продължила между 2002 и 2008 година, съобщи пред АФП говорителят на агенцията Пиер-Ив- Гай / Pierre-Yves Guay/, като посочи сред засегнатите марки Кит Кат /Kit Kat/ Туикс /Twix/ Сникерс /Snickers/, Баунти /Bounty/ и др.
"Трудно е да се оцени допълнителната печалба /от споразумението/ заради сложността на ценообразуването на пазара", каза Гай.
Нестле, семейната компания Марс и ITWAL ще дължат глоба в размер на 10 милиона долара, заяви агенцията.
Обвиненията са срещу Робърт Леонидас, бившия президент на Нестле в Канада, Сандра Мартинес, бивша директорка в Нестле и Дейвид Глен Стивънс - генерален директор на ITWAL. Те са заплашени от пет години затвор.
"Договарянето на цените е тежко престъпление срещу конкуренцията и агенцията /за защита на конкуренцията в Канада/ е решена да сложи край на картелните споразумения в Канада", заяви Джон Пекмън, директор на службата.
Нестле ще се защитава "енергично".
Въпреки това агенцията в защита на конкуренцията поиска от прокуратурата да покаже "милост" към групата Hershey заради сътрудничеството си по време на разследването.
Hershey се очаква да признае вината си на 21 юни "за участието в тайно договаряне на цени на шоколадовите изделия в Канада", заяви агенцията за защита на конкуренцията.
Американската компания увери в изявление, че твърденията са ограничени само до дъщерното дружество в Канада и канадския пазар". "Сегашният управленски екип не е участвал в тези практики", отбеляза компанията майка.
Агенцията е информирана за съществуването на картела от пета фирма, каза Гай. Името й не се разкрива и няма да има съдебно производство срещу нея по силата на програма за защита на свидетели.
В изявление канадският филиал на Нестле обеща да се "защитава енергично" срещу тези обвинения датиращи от 2007 г. и "преди".
















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване