06/08/13 03:01
(http://e-vestnik.bg/)

Зомбита - бизнес, сигурен като (не)смъртта

Брад Пит в кадър от “Z-та световна война”. Снимка: официален сайт

Феновете на Брад Пит тръпнат в очакване на новия му филм “Z-та световна война” с немъртви, а един млад японец стана милиардер с компютърна игра за зомбита. За очарованието на ужаса и за търговията с него.

Вниманието на световната общественост през уикенда беше насочено най-вече към Анджелина Джоли, която придружи партньора си Брад Пит на лондонската премиера на лентата “Z-та световна война”. Това бе първата публична поява на актрисата, след като съобщи, че се е подложила на двойна мастектомия. Така новата лента, в която Пит изпълнява главната роля, остана на заден фон. Въпреки това се очаква филмът да стане касов хит, тъй като в него има нещо, гарантиращо успех - зомбита, много зомбита.

Немъртвите не само пълнят касите на Холивуд. Японецът Наруацу Баба, например, дължи включването си в списъците на световните милиардери най-вече на ордите немъртви. Зомбитата направиха богат 35-годишния разработчик на компютърни игри.

Котировките на акциите на неговата компания Colopl, разработваща игри като “Catastrophic Zombies” за мобилни телефони, скочиха шесткратно от излизането й на фондовата борсата през декември. В момента компанията на Баба се оценява на над 1,4 милиарда долара. Младият японец държи 69 % от Colopl и неотдавна влезе в списъка на милиардерите на агенция Блумбърг, който бива редовно актуализиран.

Умният предприемач обаче иска повече. Китай, Южна Корея, Америка - Баба залага на разрастването. “Ще правим игри за Япония и за света”, обяви неотдавна създателят на мобилни приложения в интервю. Анализатори като Такаши Ока не се съмняват, че Colopl ще расте стремително.

Още сега компанията, създадена през 2008 година, присъства с пет имена в класацията на 32-те най-успешни игрови приложения за мобилни устройства с операционна система Андроид (Android). След по-малко от година игрите на Баба със зомбита и други “хорър” герои ще достигнат 10 милиона сваляния, се посочва на сайта на компанията. Това се равнява на около 8 % от японското население.

Какво толкова привлекателно има в цялата зомби-тематика? И защо хората гледат филми, в които бродят бледи и оплескани с кръв немъртви, ядящи мозъци? Защо се дават пари за комикси, които често са толкова преувеличени и пубертетски, че нито те побиват тръпки, нито те карат да се отвратиш?

“При мен не става дума толкова да слушам трошене на кости и да гледам разкъсвани вътрешности, когато зомбитата ядат живи хора. Става дума по-скоро за метафора на обществения апокалипсис”, разказва Мориц Лимански от Кьолн. Младият уебдизайнер говори от името на зомби-феновете по света.

“Живеем във време, което силно популяризира тези апокалиптични настроения и по този начин обяви зомби-метафората за техен израз, за тяхна икона. Поради тази причина в момента формулата работи много добре”, обяснява кино-експертът Маркус Щиглегер.

Как зомбитата помагат на психиката?

Защо кланетата, откъсването на глави и канибализмът са толкова развлекателни за мнозина и модни в момента? Експертът се опитва да обясни в интервю по радиото.

“Има го, разбира се, удоволствието от страха, което често се тематизира. Това означава сблъсък с първичните страхове, които могат да бъдат преработени в заместващи филмови преживявания. “Заместващи” означава, че за потребители на тези продукти няма непосредствена опасност. Човек може символично да се изправи срещу страховете и от психологическа гледна точка това определено е победа”, посочва той.

Жанрът е победа и от капиталистическа гледна точка, най-вече за кино индустрията. Години наред филмите за зомбита бяха част от ъндърграунд културата, предназначена по-скоро за познавачи. Филмите за вампири пък отдавна излязоха по телевизията и на големия екран. Натам са се отправили и немъртвите и шансовете им за успех не са лоши.

Най-големи очаквания тази година се възлагат на филма “Z-та световна война”, заснета от германско-швейцарския режисьор Марк Форстър (”Балът на ...

Публикувана на 06/08/13 03:01 http://e-vestnik.bg/17803/zombita-biznes-siguren-kato-nesmartta/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване