06/08/13 03:01
(http://e-vestnik.bg/)

Интересът клати фейсбука

Иво Инджев

Загрижени за българщината лица без свои физиономии (фейс, така да се каже) участват във фейсбук в организирано заклеймяване на българската редакция на „Дойче веле”, на която сътрудничат разпознаваеми от хиляди (ако не и милиони) българи български журналисти. Поводът? На думи е загрижеността на атакуващите за „българщината”, срещу която се изявявали от „Дойче веле”.

От „Дойче веле” ще преценят дали да отговарят на нападките или да ги оставят да си вършат поръчката - самият аз нямаше да забележа „явлението”, ако читател на блога не ми беше обърнал внимание. А вниманието в случая заслужава да бъде обърнато съвсем не заради яловите персонални заяждания.

Не ми е достатъчно като повод за реакция да отвърна на личното ми споменаване под формата на упрек срещу „Дойче веле”, че се позовава на „съмнителни” журналисти, сред които и моя милост. Най-ми е лесно да приложа списък от други позоваващи се на Иво Инджев в чужбина - от Би Би Би Си и Си Ен Ен, през „Ню Йорк таймс”, „Монд”, “Файненшъл таймс”, „Джерузалем пост”, „Комерсант”. Напоследък и „Фигаро”.

По-интересно е от какви позиции в единствената истински свободна територия за българската журналистика, каквато е интернет, се появява дирижирана атаката срещу свободните журналисти (наречени от президента на „Репортери без граница” Оливие Базил миналия юни от трибуната на Европейския парламент „ шепа блогъри, единствените истински свободни журналисти в България”).

Ето един пасаж от пледоарията в защита на „българщината”, който разкрива ясно поръчителите, разтревожени, че има свободни български журналисти, които не се продават на „някоя мощна корпорация”:

„Изглежда целта на медията (Дойче вече”- бел. ivo.bg) е да внуши на хората в България, че за всички злини в страната са виновни определени икономически структури. Авторитетната медия “Дойче веле” се е превърнала в инструмент за разчистване на сметки от страна на определени кръгове в България. Схемата вече е съвсем ясна. Когато някой у нас реши да упражни натиск върху мощна корпорация или да си разчисти сметките с нея, поръчва омаскаряваща статия, която услужливите “разследващи” журналисти от българската секция на “Дойче веле” публикуват от името и с целия авторитет на германската медия”.

Сега стана ли ви ясно каква „българщина” защитават от шепа безработни български журналисти защитниците на една „мощна корпорация”? Ако още не ви ясно, да ви припомня, че една мощна корпорация си беше поръчала друга подобна акция през ноември 2011 г., когато група варненски журналисти се оплакаха под строй, че им се пречкат някакви протестиращи срещу застрояването на апетитна част от центъра на града.

В декларация срещу протестиращите, наетите тогава да свършат мръсната работа на местните си господари, поне се бяха подписали: (Според информационния сайт “Черно море“) това бяха Даниела Стойнова – кореспондент на БНР, Мила Едрева и Данаил Войков – кореспонденти на БТА, Юлия Колева – “Медийна компания”, Красимир Делчев – БГНЕС, Искра Сотирова – в. “24 часа”, Ана Павлова – “Днес+”, главният редактор на в. “Черно море” Хари Касабов и Елица Виденова – телевизия “Черно море”.

Не беше задължително опозорилите се да представят самите медии, в които работят - личният позор си е личен избор. Каквито и имена да стоят под подобни поръчки, зад тях се крият истинските поръчители.

Крият се, защото това е стилът на една корпорация, която си е взела поука от покойния си прототип „Мултигруп” от времето на пищните коктейли и афишираното проникване с много пачки в публичността- както в медиите, така и в неправителствени организации, включително в модния през деветдесетте години на века „Атлантически клуб”.

Днешен еквивалент на Мултигруп е групировката ТИМ, която обаче не излиза на светло и с това доказва още веднъж основателността на упреците за подземния й нрав. Явно има какво да крие. Бои се от светлината и същевременно ...

Публикувана на 06/08/13 03:01 http://e-vestnik.bg/17811/interesat-klati-feysbuka/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване