06/08/13 07:21
(http://www.klassa.bg/)

Конфронтацията е най-лошият спътник

Конфронтацията е най-лошият спътник на развитието, а последните няколко години тя се върна по необясними причини. Това каза министър-председателят Пламен Орешарски в предаването "Панорама" на БНТ.
 
"Трудно е да се каже, че има управление само с плюсове или само минуси. Емоциите никога не са били добър съветник, емоционалните решения като правило са неустойчиви, а като цяло грешни. Човек не може да води политика срещу хората, тя трябва да обединява хората", каза още той.

Базисът на общото съгласие е необходим, за да прекъснем този омагьосан 4-годишен цикъл, отбеляза Орешарски. Нуждаем се от по-голяма устойчивост на развитието, нови хоризонти и национално съгласие за икономическото ни развитие, добави той.

"Проблемът идва от тук, че имаме сравнително най-ниските данъци и най-ниски заплати и въпреки това не сме достатъчно привлекателни за развиване на стопанска дейност, няма ги инвеститорите. И местните инвеститори не се задържат. Това е притеснителното", заяви премиерът.

"Много ми се иска да сме държава, която привлича с високо квалифицирани кадри. Това е и задачата ми за следващите години – да подобрим конкурентоспособността.
Повече конкурентоспособност, повече производство
– оттук ще дойдат и по-добрите социални програми и по-високите доходи", каза Орешарски.

Понастоящем ние наистина се намираме в най-тежката ситуация от началото на прехода. Принос за това има както неблагоприятната външна среда, така и ситуацията вътре в страната, гледана комплексно. Гледана като състояние на големите компании, затрудненията пред малкия и средния бизнес, демографията.

"Съвсем наскоро излезе статистика, че обедняването в България е на второ място в Европа след Гърция. Но всички знаем какво се случва в момента в Гърция. България не е в този сценарий, благодарение на сравнително доброто наследство от предишните години. Вижте и раждаемостта – на най-ниските нива от последните, някои казват, 100 години", каза Орешарски.

Ситуацията никак не е добра, продължи той.

"По-важно е да идентифицираме добре нашите слабости, нашите социални противоречия. По-важно е да идентифицираме добре сегашното състояние, да видим кои са слабостите ни, къде сме сбъркали", смята Орешарски и добави, че не трябва да сочим с пръст, кой е виновен.

Премиерът заяви още, че смята за необосновани обвиненията на ГЕРБ в реваншизъм

и обясни, че предприетите ревизии от екипа му целят да набележат проблемните места, за да се предприемат нужните стъпки за развитие.

Доброто на ГЕРБ е, че "не съсипаха още страната. Винаги може повече".

Така премиерът Пламен Орешарски отговори на въпрос какво добро може да каже за предишните управляващи.

"НЕК в момента е в колапс. На него му липсват няколко милиарда, близо е до технически фалит", каза още премиерът. За да може да предприемем стъпките, трябва много добре да видим къде сме стъпили в началото, върху какво, къде са слабите моменти, каза Орешарски и даде пример с енергетиката, която "е в колапс".

За АЕЦ "Белене" трябва да се актуализират анализите, защото това е голям икономически, а не политически проект, който ще окаже влияние върху цялостното развитие на българската икономика, категоричен е Орешарски.

"Аз за "Белене" досега нищо не съм казал. Казах, че

трябва да се актуализира анализът на този проект, за да се вземе вярното решение.

На "Белене" не гледам като на политически проект, това е голям, мащабен икономически проект, затова трябва да се направи обстоен анализ", каза Орешарски. Хубаво е да се приближим към всички нови и бързо растящи страни, за да отворим повече възможности за нашия бизнес и за нашия растеж, добави той.

Министър-председателят коментира и ситуацията с образованието и здравеопазването.

"Струва ми се, че в образованието от началото на реформата нищо не е направено. По отношение на здравеопазването в общата си конструкция имаме елементи, които ни доближават до най-модерните практики. Там има необходимост от спешни действия, свързани с ценообразуване на лекарствата и със състоянието на Спешната помощ, което е плачевно. Другото е как да регулираме достъпа до гражданите до лечебните заведение и как да ограничим източването на Касата. Това са въпроси, които предстои да бъдат обсъдени", каза Пламен Орешарски.

"Необходими са целенасочени усилия за подобряване на отглеждането на деца. Специализираните мерки като детски надбавки, като условията за отглеждане на деца са важен приоритет. Истинският фактор, който може да подобри демографската структура, е икономическият", подчерта премиерът.























БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване