06/08/13 08:10
(http://www.klassa.bg/)

Първата жена космонавт готова да иде завинаги на Марс

Първата в света жена космонавт Валентина Терешкова призна, че иска да види Марс със собствените си очи. Заявлението тя направила на пресконференция в Звездното градче, посветена на 50-годишнината от тридневния й полет в Космоса с кораба "Восток 6", състоял се на 16 юни 1963 г.

"Марс е любимата ми планета. Разбира се, това е мечта – да отида на Марс, да видя имало ли е там живот. Ако е имало, защо не е останал? Каква катастрофа се е случила с тази планета? Вероятно специалистите работят над този проблем, необходим е кораб. По-скоро първите полети на Марс ще бъдат еднопосочни, така мисля. Но аз съм готова да полетя", казва Терешкова, цитирана от "Российская газета".

В отговор шефът на Центъра за подготовка на космонавти Сергей Крикальов уверил, че специалистите не планират еднопосочни полети до Марс. "Подготовката за продължителни полети ще бъде последователна. Първо ще излезем на околоземна орбита, после ще има полет към Луната, после – към Марс", пояснява той.

Терешкова разказала за драматично преживяване по време на полета с "Восток 6". Тя пазила тайната около 30 години по молба на главния конструктор Сергей Корольов.

"При спускането в програмата беше заложена грешка. Дадена беше команда не за снижаване, а за повдигане на орбитата на кораба", казва първата жена космонавт. Тази грешка била забелязана от Терешкова, която я докладвала на Корольов, а той и Юрий Гагарин държали връзка с нея. Проблемът бързо бил отстранен, тя получила необходимите данни и ги заложила в системата за спускане. Така се приземили благополучно.

Помолена да направи коментар на желанието на много известни хора да летят до Луната и Марс, първата жена космонавт заявила: "Смятам, че в Космоса засега трябва да летят специалисти", и пояснила, че там все още има много неизвестни.














iNews.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване