06/09/13 13:17
(http://www.klassa.bg/)

Барак Обама и Си Цзинпин приключиха своята „уникална и конструктивна среща“

Американският президент Барак Обама и китайският .лидер Си Цзинпин приключиха двудневната си среща в Калифорния, която представител на домакините описа като „уникална, положителна и конструктивна“, предаде Би Би Си. Но китайският гост е бил предупреден от Обама, че киберпрестъпността може да се превърне в „спирачка“ за отношенията. Бившият външен министър и съветник на президента по външната политика Ян Цзечъ обяви пред журналисти, че Китай иска сътрудничество, а не търкания със САЩ по въпроса за хакерските атаки. В разговорите, продължили 6 часа в петък и 3 часа в събота, е била засегната и ситуацията на Корейския полуостров, като лидерите са се съгласили, че Пхенян трябва да се откаже от ядрените си амбиции.
Централно място е било отделено и на търговско-икономическите връзки между двете най-големи световни икономики. САЩ имат огромен търговски дефицит с Китай, който миналата година достигна рекордните в историята 315 милиарда долара. САЩ настояват Китай да ревалоризира валутата си, чийто курс спрямо долара е смятан за силно подценен, което би оскъпило експортните му стоки.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване