06/09/13 21:04
(http://e-vestnik.bg/)

Европа лови уахабити с помощта на Асад

Шефовете на външнополитическите ведомства от Евросъюза не успяха да се разберат нито за удължаване, нито за вдигане на ембаргото върху оръжейните доставки за бунтовниците в Сирия. Страните намериха йезуитско решение: липсата на съгласие за удължаване на ембаргото де факто го анулира.

Германските тайни служби тутакси пратиха бронежилетки на сирийските въстаници. Според списание “Шпигел” Федералната разузнавателна служба (Bundesnachrichtendienst, BND) се надява да получи в замяна данни за военното положение в Сирия направо от извора. Досега аналитиците й разчитаха само на местни информатори и на средствата на електронното разузнаване.

А според публикации в германския печат съвсем наскоро шефът на ВND Герхард Шиндлер коренно е преразгледал оценките за ситуацията в Сирия, представяни до момента от подчинените му. Проучвайки изявления на висши офицери, дезертирали от армията на Дамаск, германското разузнаване до неотдавна предсказваше, че режимът на Башар Асад скоро ще бъде свален. В средата на март Шиндлер уверено заяви в интервю, че дните на управляващите са преброени - без да посочи впрочем точна дата.

Днес обаче разузнавачите в Берлин смятат, че през последните седмици сирийската редовна армия е успяла да обърне нещата в своя полза. И враговете на Асад стремително губят нестабилните си позиции. За разлика от тях сирийското правителство има възможности да се снабдява с оръжия и контролира маршрутите за доставка на горива. Цитирайки източници от BHD, “Шпигел” съобщи, че до края на годината сирийските правителствени войски ще контролират по-голямата част от страната. Продължи ли конфликтът поне още няколко седмици, законното правителство ще върне под своя власт всички южни територии, а бунтовниците ще трябва позорно да се оттеглят през северните райони.

Военни лидери на бунтовниците терористи упорито настояват Западът спешно да поднови доставките на противотанкови оръжия и зенитно-ракетни комплекси за силите им. Великобритания и Франция посрещнаха благосклонно молбите на новоизпечените муджахидини. Германия все още привидно се дърпа, не бърза да се отдаде на желанията им.

Чрез външния министър на ФРГ Гидо Вестервеле, който предупреди за пореден път ЕС колко е опасно такива оръжия да попаднат в неподходящи ръце, бе заявено, че Германия не предвижда засега оръжейни доставки за бунта. А как ще бъдат подпомагани въстаниците от Великобритания и Франция? По този въпрос изобщо няма яснота. Президентът на Петата република се изказва, както винаги, мъгляво, а Форин офис обмисля дали да прати в Сирия военни съветници. За тези неща се говори при закрити врати. До началото на лятото основният поток оръжия за сирийските терористи - с мълчаливото съгласие на САЩ, течеше от страните край Персийския залив, главно от Катар.

Американският президент Барак Обама също се страхува зенитни ракети да не попаднат у ислямските екстремисти, но мълчаливо разрешава враговете на Асад да бъдат подхранвани с “по-невзрачно” военно оборудване. В разговор с Вестервеле израелският премиер призна, че и неговият кабинет е разтревожен от събитията досами границите на страната. Това обаче са “бели кахъри” пред всичко, което може да последва вече не в Ориента, а в самия център на Европа.

Както информира кореспондент на Първи канал на германската телевизия А Ер Де в йорданската столица Аман, шефът на германското разузнаване е провел неотдавна тайни преговори в Сирия. В началото на май Шиндлер зоедно с началника на антитерористичния отдел в BND е договарял в Дамаск подновяване на сътрудничеството между двете страни в борбата с тероризма.

Германските тайни служби далеч не се водят от празно любопитство в интереса към данните на сирийските си колеги за радикално настроените ислямисти, действащи в Западна Европа. Последните най-често подкрепят опозицията срещу правителството на Асад, така че рано или късно попадат в полезрението на тайната полиция. Медиите съобщиха, че Шиндлер разпитвал най-вече за арестувани ислямисти, обучавани в бунтовнически лагери и участвали в бойни действия - после те може наистина ...

Публикувана на 06/09/13 21:04 http://e-vestnik.bg/17820/evropa-lovi-uahabiti-s-pomoshtta-na-asad/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване