06/09/13 13:36
(http://www.klassa.bg/)

Застрахователите може да излязат сухи от наводненията в Европа

Застрахователите започват да пресмятат щетите от наводненията в Централна Европа, но много от пострадалите компании и домакинства в региона нямат застраховки и ще трябва сами да покрият щетите, информира Reuters. Главният изпълнителен директор на най-голямата презастрахователна компания Munich Re, Николаус фон Бомхарт отдава този малък процент на застрахованите срещу наводнения в най-пострадалите райони на това, че застрахователите в миналото са отказвали да предлагат услуги в региона.Тази тенденция се е променила и застрахователите вече са подготвени да застраховат почти всякакъв вид риск, но недостатъчният брой застраховки в региона остава проблем според него."По отношение на загубите, е прекалено рано да дам каквито и да било цифри, но макроико номическата загуба ще бъде много по-голяма от застрахователните", казва той.И докато нивата на водата се покачваха, а хиляди германци, австрийци, унгарци, чехи и словаци се евакуираха, някои експерти от индустрията изразиха очаквания, че застрахователните загуби ще бъдат по-малки от тези при големите наводнения в региона от 2002 г."Въпреки че в някои райони нивото на водата е по-високо, инвестициите през последните 10 години означават, че защитните съоръжения в някои места вършат по-добра работа в сравнение с 2002 г." според Майкъл Йедражак, експерт по презастраховане в Hiscox.Неговото мнение се споделя и от най-големия застраховател в Европа Allianz, въпреки че стотици от инспекторите на компанията по щетите едва сега влизат в засегнатите райони. "Много хора правят паралели с 2002 г. Ние обаче все още не отчитаме същия размер на щети, както тогава", казва членът на борда на директорите на Allianz Клемент Буут. Наводненията от 2002 г. нанесоха икономически щети за 16.5 млрд. евро, а застрахователните искове бяха за 3.5 млрд. долара според данни на Munich Re.
Munich Re и нейните конкуренти Swiss Re и Hannover Re предупредиха вчера, че ще отнеме известно време, вероятно седмици, преди да имат точна оценка за размер на щетите.
Около една трета от домакинствата в Германия са застраховани срещу природни бедствия като наводнения, поройни дъждове и свлачища, но подобна застраховка или не се предлага, или е много скъпа за много от районите, в които често има наводнения. Застрахователите обаче очакват сериозно количество искове за залетите от водата коли, при които обикновено се обявява тотална щета.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване