06/09/13 09:09
(http://www.klassa.bg/)

Кърменето е от ключово значение за развитието на детския мозък

Кърменето е изключително важно за развитието на детския мозък. Това показва изследване на учени от Университета „Браун” в САЩ, цитирано от „Сайънс дейли”.
Учените са изследвали мозъка на 133 деца на възраст от 10 месеца до 4 г. Оказва се, че към 2-та си година у децата, кърмени поне три месеца, са по-развити важните зони на мозъка, свързани с езиците, емоциите и познавателните способности. Мозъкът на децата е бил сканиран с МРТ по време на сън.
Учените са съсредоточили особено вниманието си върху бялото вещество – тъкан, която съдържа най-дългите нервни влакна и помага на отделните части на мозъка да си взаимодействат. При изследването е било оценено и количеството миелин – веществото, което защитава нервните влакна.
Децата били разделени в три групи - първите са били само на майчина кърма, вторите са се хранели смесено, а третите не са били изобщо кърмени. В първата група е била регистрирана най-висока скорост на увеличаване на миелиновото бяло вещество (с 20-30% повече от останалите групи). Към 2-годишната възраст увеличаването обема на това вещество е най-забележимо.
Тестовете потвърждават откритието. Децата от първата група са говорели най-добре, възприемали са визуална информация, най-добре са контролирали двигателния апарат
Освен това децата, кърмени над една година, са показали по-високи показатели от онези, които са поемали майчина кърма под 12 месеца.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване