06/09/13 14:04
(http://www.klassa.bg/)

Няма опасност Дунав да ни залее

Няма опасност от наводнение от Дунав в българския участък на реката и селищата край брега не са застрашени, съобщи в неделя БНР.

Повишенията на водните нива се движат в границата на 10-15 сантиметра и са далеч от стойностите при голямото наводнение по дунавското крайбрежие през 2006 г.

От Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав обясниха, че към момента стойностите на водния стълб са далеч под критичните. Нивото се следи три пъти на ден в районите на Ново село и Русе. В момента водният стълб край Русе е малко над 4,5 метра. При катастрофалното наводнение от преди 7 години той показваше над 9 метра, предаде bTV.

„Ние си имаме на самото пристанище разграфено, почти ежедневно наблюдаваме покачването и спадането на река Дунав на територията на Байкал. Още не е излязла от коритото, дигите са засега стабилни, имаме готовност, чували, пясък, така че за сега не виждаме някаква опасност", каза кметът на село Байкал Гуно Калинов за „Хоризонт".

Все пак Калинов не изключи опасността от пробиване на дигите, подчертавайки, че „дигите не се поддържат, има разни дупки от язовци и други, които всеки момент могат да поддадат, да пробият дупките и да се наводни селото".

Най-близките къщи са на около десетина метра от дигите, добави кметът.

Междувременно над два пъти се е покачило нивото на река Осъм в районите на Ловеч и Троян след падналите през последното денонощие обилни дъждове.

В Ловеч тази сутрин са измерени 52 см при 20 см вчера. В Троян от 11 см нивото на реката днес е 24 см. Покачване има и на река Черни Вит в райна на Тетевен, но там то е само с 10 см и днес е 83 см.

Най-много дъжд в Ловешка област през последното денонощие е валял в Троянско. В Борима количеството е 25,5 литра на кв.м., в Троян -21,7 литра., в Чифлик - 17,7 литра, а в Шипково - 12,3 литра. В в Тетевен количеството на валежите е 14,4 литра, а в Ловеч 10 литра.

Няма данни за наводнения и нанесени материални щети.

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване