06/09/13 21:20
(http://e-vestnik.bg/)

Обама възприема практики на Буш за борба с тероризма

Президентът Обама наблюдава акцията срещу Осама бин Ладен. Снимка: Белия дом

Барак Обама, който от пет години е президент, ръководи апарат за национална сигурност, който в много отношения все още прилича на завещания от президента Джордж У. Буш. Безпилотни самолети убиват заподозрени терористи, във военния затвор на САЩ в залива Гуантанамо в Куба са държани “вражески бойци”, а правителството тайно събира телефонните разпечатки на милиони американци.

Този апарат съществува въпреки факта, че през 2008 г. Обама водеше предизборна кампания като настроен против Буш кандидат, който да изведе САЩ от Ирак, да сложи край на изтезанията и да предефинира американската политика в чужбина. Но въпреки че приключи войната в Ирак, промени стандартите за разпити и положи усилия за изграждане на съюзи с други страни, някогашният специалист по конституционно право разочарова някои съюзници, като възприе и в някои случаи разшири политиката за борба с тероризма, която доведе до сблъсък между Буш и защитниците на гражданските свободи.

През последните няколко дни медиите разкриват, че правителството събира телефонните разпечатки на милиони американци в името на националната сигурност и прилага програма за наблюдение в интернет, която следи движението и контактите на хората и която според правителството на Обама е насочена изключително към неамерикански граждани извън САЩ. И двете програми се опират на приетия по времето на Буш Патриотичен закон, който оттогава два пъти е бил препотвърждаван от Конгреса с подкрепата на Обама.

Разкритията идват две седмици, след като Обама обяви във важна реч, че когато става дума за сигурността на страната, “Америка е на кръстопът”, и предложи по-целенасочена стратегия за борба с тероризма. Но въпреки че призова за национални дебати за подходящия баланс между сигурността и свободата, тази реч, както и съобщенията за наблюдението на телефоните и интернет от Агенцията за национална сигурност (АНС), дебело подчертават, че Обама, подобно на Буш преди него, е обсебен от мисълта за терористично нападение на американска земя.

“Главният приоритет на президента на Съединените щати е националната сигурност на Съединените щати и защитата на родината, затова трябва да гарантираме, че имаме инструментите, които са ни нужни, за да се противопоставим на заплахата, идваща от терористите”, заяви вчера говорителят на Белия дом Джош Ърнест в защита на събирането на телефонните разпечатки. Тази програма е “решаващ инструмент за защитата на страната от терористични заплахи”, добави Ърнест.

Поддръжниците на Обама са извинени, ако си мислят, че той може да е имал нещо друго предвид. Преди да стане президент, Обама неуспешно се опитваше да постигне промени в Патриотичния закон на САЩ, които биха поставили ограничения върху същите разпоредби, които неговото правителство сега използва, за да събира телефонни разпечатки.

В опит да потуши надигналото се недоволство, директорът на националното разузнаване Джеймс Клапър направи късно снощи необичайно изявление, в което каза, че събраните разпечатки са обект на строги ограничения, наложени от съда, и че само малка част от тях са били действително преглеждани някога.

“Съдът разрешава данните да бъдат проверявани само когато има основателно подозрение въз основа на конкретни факти, че конкретната причина за проверката е свързана с чуждестранна терористична организация”, каза Клапър.

Той определи като “осъдително” разкриването на програмата за наблюдение в интернет и каза, че тя не може да бъде използвана за “умишлено набелязване на който и да е гражданин на САЩ, какъвто и да е американски субект или който и да е на територията на Съединените щати”.

Обама е настъпателен в мерките, които прилага за борба с терористичните заплахи. А въпреки че безрезултатно се опитва да затвори центъра за задържане на заподозрени терористи в Гуантанамо, той разширява програмата на Буш за военни действия с безпилотни самолети, даже одобри удар с безпилотен самолет в чужбина за убийството на американски гражданин ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване