06/09/13 14:28
(http://www.klassa.bg/)

Поредна неделя на рехави протести

За втора поредна неделя в страната се организират протести срещу новото правителство. Единствено в София се събраха повече хора, в останалите градове шествията бяха малобройни. Около 300 души протестираха в столицата срещу новото правителство на премиера Пламен Орешарски. Протестът бе организиран в социалната мрежа под надслов "Оставка на кабинета Орешарски". Сборен пункт около 12 ч. бе площадът пред Народното събрание. Оттам хората тръгнаха на шествие, както беше заявено по-рано. Протестиращите минаха покрай централите на БСП и ДПС, където полицейското присъствие беше изключително засилено. След това шествието се отправи към Орлов мост. По пътя си хората преминаха покрай Министерски съвет, където освиркаха сградата и скандираха "оставка".

Протестиращите носят плакати "Не искаме правителство на енергийната мафия" и "Не на политическия франкенщайн - БСП, ДПС, "Атака". Има скандирания: "Оставка" и "Червени боклуци". На протеста има и хора с плакат "Срам: Анкара избира депутати в София".

Около 100 души протестираха срещу кабинета „Орешарски" в Пловдив. Недоволните граждани се събраха пред сградата на Община Пловдив с плакати „Не искаме правителство на енергийна мафия" и „Не на политическия Франкенщайн - БСП, ДПС, Атака". Основните искания на протестиращите бяха свързани с касиране на изборите, заради манипулации. Някои от гражданите заявиха, че не са гласували, защото са били подведени в деня на размисъл от медиите. Протестът премина мирно, като хората минаха по Главната улица на града и спряха да скандират няколко минути пред местния офис на Атака. Част от хората разказаха, че не са съгласни да се рестартира проекта за АЕЦ „Белене" и не искат премахване на забраната за тютюнопушене. По отношение на малкия брой протестиращи, един от водачите на групата, заяви че не е важно колко са, а че са излезли на улицата.

Едва трийсетина варненци излязоха на протест срещу кабинета „Орешарски". За да подкрепят исканията за оставката на правителството и касиране на изборите заради манипулации, в горещия неделен ден на площада до общината във Варна се събраха предимно пенсионери. Освен срещу правителството, протестиращите издигнаха плакати и срещу партия Атака и нейния лидер Волен Сидеров. Сред протестиращите бе и Костадин Костадинов, общински съветник и областен координатор на партия „Национален фронт за спасение на България".

Демонстрацията бе част от националния протест под надслов „Оставка на кабинета Орешарски", който се организира чрез социалната мрежа facebook от недоволни от новото правителство. В поканата в социалната мрежа се посочваше, че протестът е граждански и няма да се допусне да бъде политизиран.

Русе не протестира в неделя, въпреки заявката това да се случи от 12 ч. на централния градски площад. Нито един човек не излезе на улицата, макар че присъствие във Facebook бяха заявили 84 души. Следващата неделя протестът в столицата е планиран за 18.00 часа.

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване