06/10/13 09:58
(http://www.klassa.bg/)

Бисер Чилингаров: Всички арабски държави искат агнешко от България, но необходимите количества не могат да се осигурят

Всички арабски държави искат агнешко от България, но ние не можем да им осигурим такива количества, каквито им осигуряват от Австралия и Нова Зеландия. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Бисер Чилингиров, председател на Национална овцевъдна асоциация. „Има търсене на агнета, но няма цена. Вече има един кораб, който е изнесен с агнета за Либия, може би предстои и втори. Нека нашите овцевъди не продават агнетата си под тяхната себестойност. Нещо, което е красиво, винаги има цена. Агнетата ни се славят с превъзходни вкусови качества, защото нашата трева е пълна с билки, въздухът е чист, технологиите ни са добри, продукцията ни е екологично чиста”, обясни той.
Друг проблем е това, че овцевъдите не са оземлени, не могат да си произвеждат грубия, концентриран фураж, тоест зърното. „След 20 дни ще започнат да жънат комбайните, всички фермери знаят, че от комбайната е най-евтиното жито, влезе ли в склада, цената се качва двойно и тройно. Още един апел към зърнопроизводителите – нека дават жито на животновъдите на преференциални цени и нека се захванат да отглеждат овце, за да разберат колко е трудно и наистина фермерът има нужда от много пари и субсидии, например както е в Гърция – 70 евро на овца, а в България е 20 евро”, посочи Чилингиров.
Себестойността на зърнопроизводителите е между 0.14 и 0.17 лева за килограм зърно, а те са го продавали на места и до 0.55 лева. „Не сме против тях, но трябва да сме заедно. Няма как да се прави овцевъдство без фураж и без пазари и сключени договори. Няма как и без стратегия, но като казвам стратегия имам предвид нещата да са регулирани със закон, и което и да е правителство да дойде, да не се променя. Браншовата организация ще бъде още по-силна, когато в нея членуват всички овцевъди, трябва браншовите организации да са по бранш и какви договори ще има между тях да се решава от Управителните съвети. Тогава ще сме по-силни, сега сме разделени и раздвоени и няма да се получат нещата”, посочи още Чилингиров.
























Зорница ПОЛЕГАНОВА
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване