06/10/13 12:12
(http://offnews.bg)

МРРБ кани на среща протестиращите срещу стената в Балкана

Протест на жителите на селото отпреди дни срещу проекта

Първа среща между протестиращите срещу проекта за стена в р. Луда Камчия, община Сунгурларе и министерството на регионалното развитие (МРРБ) ще се състои утре в София, научи OFFNews.

Срещата ще е от 12.30 в Главна дирекция “Програмиране на регионалното развитие” на министерството, която администрира оперативната програма “Регионално развитие”.

Проектът за 335-метрова стена в реката при сунгурларското с. Дъбовица, в котленския Балкан, щеше да се изпълнява с европейска субсидия от оперативната програма “Регионално развитие”. Местните жители, както и наследниците на имоти в селото, които почиват тук, се вдигнаха на протест. Миналата седмица вместо обещаната среща за дискусия с инициативния комитет община Сунгурларе организира първа копка на стената. Тя обаче не се състоя и кметът на Сунгурларе Георги Кенов обяви, че общината спира проекта и ще опита да го преработи. Ден след пропадналия старт на строежа той уволни кметския наместник на Дъбовица Вълчо Витанов, който също бе сред несъгласните с проекта.

Стената бе предвидена за защита от наводнения, а цената й бе определена на около 800 хиляди лева. Решение на проблема с наводненията е било поискано от самите жители на селото през 2006 г. Проектът е направен през 2010 г., но местните жители (около 50 души през зимата), както и наследниците на къщи в селцето, почиващи тук – около 250 души, научили за него едва през 2012 г. Когато вече проектът е бил одобрен с решение на бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас) и всички други институции, и срокът за обжалване отдавна е изтекъл.

Протестиращите имат две основни възражения срещу проекта. Първо, според тях в този си вид той няма да е адекватен, тъй като е правен през 2010 г. – 2 години преди голямото наводнение тук, когато рекордна 6-метрова вълна е наводнила част от селото. В настоящия си вид стената би оставила незащитени последните къщи на селото и би насочила водната стихия право към тях, твърдят те. На срещата в началото на седмицата проектантът на стената Николай Лисев от софийската фирма “Нинка – ХМ” се е съгласил с този аргумент и е казал, че не е бил уведомен за последвалия потоп през 2012 г.

Второ, стената – 335 метра дълга и висока до 6 метра, би наложила изсичането на множество стари дървета край реката, би променила драстично облика й, а при строителството ще бъдат прогонени видрите в реката (които са сред видовете, опазвани в двете местни защитени зони в мрежата “Натура 2000″) и други диви животни в местността. От инициативния комитет, в който има и инженери, предлагат алтернативно решение на проблема – прочистване на речното корито (което фигурира и в настоящия проект) и прокопаване на “байпас”, второ речно русло през незалесен участък, което да отбива при нужда високите води на реката.

Статията "МРРБ кани на среща протестиращите срещу стената в Балкана" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване