06/10/13 13:13
(http://offnews.bg)

Пасторът и голите Венери

Виолета Керемидчиева. Снимка: ODDS

В края на май пастор Живко Тончев от протестантската църква ”Благовестие” в Бургас внесе предложение до кмета на морския град, с което да се забрани „излагането на полуголи и голи тела на открития публичен плаж“. Инициативата е подкрепена от още шест представители на протестантски църкви в Бургас, православен свещеник и католически духовник. Предложението за забрана на монокините неочаквано провокира бурна дискусия в мрежата и в традиционните медии.

Към момента обаче апологетите на забраната на голите тела на плажа са по-активни и позициите им неведнъж бяха изчерпателно представяни, дори и в OFFNews. Верни на принципа на плурализма, особено при проследяването на полемични теми, днес публикуваме позицията на Виолета Керемидчиева. Виолета е работила като редактор в Sofialive, а в момента е content manager в рекламна агенция и съосновател на брандовете ODDS и artishock.

То бива да вярваш, че женските гърди творят чудеса в полза на дявола и дават лош пример, ама чак пък толкова.

Отишли светите отци на плаж и се изненадали, че там има голи хора. Не стига това, ами решили да громят всички тези, които си показват глупостите.

В общи линии така бих преразказала откритото писмо на пастор Живко Тончев до медиите. Предполагам, че за църковен служител е нормално да придава някакви свръхествествени способности на женската голота – един поглед и пъпчивият пубер става развратен Велзевул, а невинните малки деца – безбройната челяд на Лилит. Предполагам и че е нормално да учат на морал гражданина – какво да облича, с кого да прави секс и как да възпитава децата – все пак църквата е всепроникващ октопод, който има мерки и теглилки по всички въпроси от личния, интимен и обществен живот. Щом не ги спазваш, не си добър човек. Не добър християнин, добър човек. Правя разлика между двете, защото за мен са тотално различни. Ако за първото може и да чуя църквата, то за второто разчитам на собствената си преценка. И така трябва да бъде, защото става дума за един светски въпрос, който не се изчерпва с написаното в Библията или разбраното от божиите служители.

Що се отнася до монокините на плажа – докато гражданите на Бургас са OK с това, значи драма няма. Живеем в светска държава и нормите на пасторите не може да се представят като някакви месии. Цитираните „европейски и световни курорти“ нямат място тук, защото има всякакви. Логиката е, че ако нещо се крие, значи не е там, вече просто не върви. Нито религията, нито „западът“ във версията, която пастор Тончев ни представя, са достатъчно сериозен аргумент – става дума за градския плаж. Да, забрани има, даже за къси поли, но това е в държави, където църквата е далеч по-важна, настроенията – по-консервативни, религиозни или както искате го наречете. Просто обществото е такова и иска така да живее. Не виждам защо да няма уважение и към друг вид нрави – като това дали да ходиш по моникини на плажа е лично решение. Но не, божиите служители веднага трябва да наложат стигмата на злото. Така де, ако голотата води до липса на морал, какво, късите поли водят до изнасилвания ли?

Статията "Пасторът и голите Венери" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Публикувана на 06/10/13 13:13 http://offnews.bg/index.php/204745/pastorat-i-golite-veneri
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване