06/10/13 20:44
(http://www.klassa.bg/)

Рим има ляв кмет – хирург, извършил 650 трансплантации

Кандидатът на демократичната левица Иняцио Марино спечели балотажа за кметския пост в Рим, като победи с 63,93% от гласовете срещу 36,07% съперника си от десницата Джани Алемано. Партиите в център-ляво печелят на втория тур нови 6 големи града, като отнемат от десницата освен Рим, още Бреша, Империя, Тревизо, Витербо и Иглезиас. Те запазват позициите си в Анкона, Авелино, Берлета, Лоди и Сиена.
Победителят в Рим Иняцио Марино (58 г.) заяви, че след няколко години градът ще се гордее с него. По думите му отсега нататък трябва да се работи не на основа на идеологиите, а на реалността и Рим трябва да бъде морален водач за страната. „Искам да видя хората да се усмихват отново”, добави той.
Марино е хирург по професия, специализирал в най-големите центрове за трансплантации в Кеймбридж, Питсбург и Филаделфия. Участва в екипа, извършил през 1992 и 1993 г. първите в света две присаждания на черен дроб от бабуин на човек и прави първата в Италия трансплантация на серопозитивен – бъбрек от баща на син (2001 г.). Автор е на 3 художествени произведения за лекарската професия и вярата.
Досегашният кмет Джани Алемано, кандидатът на десницата на  Силвио Берлускони, обяви, че те ще бъдат сериозна, но  не деструктивна опозиция, каквато е имал той по време на мандата си.
Избирателната активност на втория тур е била ниска – 48,5%, с 11 пункта, по-малко от тази на първия тур. В Рим са гласували само 44,93%, според данните на агенция АНСА.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване