06/10/13 05:40
(http://www.klassa.bg/)

САЩ харчат по 50 млрд. долара за борба срещу наркотиците

Над 50 млрд. долара годишно харчат само САЩ за борба срещу наркотиците. Без особен ефект до този момент. Дали пък легализирането на дрогите няма да се окаже по-ефективен метод срещу търговците на бялата смърт?

Преди време президентката на Коста Рика Лаура Чинчила заяви, че наркокартелите са в състояние да купят цели държави. Статистиката потвърждава нейните думи. ООН изчислява годишните печалби от нелегалната търговия с наркотици на 85 милиарда долара. Това е сума, двойно по-голяма от брутния вътрешен продукт на Коста Рика. Наркокартелите владеят почти изцяло някои малки държави като Ел Салвадор. В Мексико босовете на наркокартелите са подчинили на своето влияние цели области. От Рио Гранде до Огнена Земя вече има консенсус, че обявената от Ричард Никсън "война срещу дрогите" се е провалила.
В борбата срещу разпространението на наркотици САЩ харчат годишно около 50 милиарда долара. Въпреки това не успяват да ограничат незаконната търговия, а труповете по улиците на латиноамериканските държави стават все повече. Затова американският външен министър Джон Кери отново поде дебата за либерализиране на режима за наркотиците.
Този дебат се води отдавна и в Европа. Швейцарците например обсъждат легализирането на дрогите. Италианският писател Роберто Савиано също се застъпва за легализиране на наркотиците в последния си бестселър. Ако се отнемат гигантските доходи на наркобосовете от нелегалния им бизнес, скоро ще дойде и краят на търговията с наркотици, смята той.
Милиарден бизнес
Търговията с наркотици е най-доходоносният бизнес в света. Савиано, който е автор на книга за мафията в Италия, дава следния пример. Който през 2012 година е инвестирал 1 000 евро в акции на Епъл, днес може да ги продаде за 1 670 евро. Ако обаче сумата е инвестирана в търговията с кокаин, днес тя би докарала на собственика си приход от 182 000 евро. Милиардните печалби от нелегалната търговия подхранват не само мафията, а и цяла химическа индустрия, впрегната в производството на хероин и кокаин. Оттук и постоянната съпротива срещу всякакви реформи.
От легализирането на дрогите ще загубят не само наркокартелите, но и цели браншове, тясно свързани с тях. Дали тези сиви икономически структури ще се разпаднат веднага след легализирането на наркотиците? Едва ли. Възможно е обаче легализирането на дрогите да се превърне в ускорител за развитието на легалната икономика. През последните години вече се забелязват наченки на подобно развитие. Едновременно с растящия икономически просперитет на Латинска Америка в региона се наблюдава и известно намаляване на криминалната енергия.
Така например делът на търговията с наркотици в общата икономика на Колумбия намалява постоянно, а картелите започват да инвестират в туризъм, петрол и недвижими имоти. Икономическото развитие допринася много повече за умиротворяването на страната, отколкото всички антикокаинови мерки, взети заедно. Моралистите вероятно не са склонни да приемат, че търговията с наркотици може да се свие и сама, приливайки криминалната енергия към други сфери. В това обаче може да се намери и нещо положително: в крайна сметка, печалбите от кокаина и останалите "упойващи" вещества за първи път ще останат в страните-производителки.



























Дойче Веле
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване