06/10/13 13:03
(http://www.klassa.bg/)

След кървавата трагедия в Бенгази началникът на либийската армия подаде оставка

Началникът на щаба на либийската армия Юсеф Мангуш подаде оставка, след като над 30 души загинаха в събота при сблъсък между демонстранти и въоръжената групировка от бивши въстаници „Щитът на Либия“, предаде Би Би Си.
Генералът е съобщил решението си на закрито заседания на Генералния национален конгрес – висш орган на политическата власт в страната. Оставката му е била приета и за негов заместник е бил назначен Салем Гнейди.
Мангуш бе обвинен, че е забавил процеса на създаване на редовна армия след въстанието срещу Муамар Кадафи, като в момента ролята й се изпълнява от въоръжени милиции. Те са съставени от бивши бунтовници. С тях правителството е сключило споразумение да опазват реда в страната. Населението обаче е недоволно от упражняваните от тях самоуправства и беззакония, предаде ИТАР-ТАСС.
В събота в Бенгази избухна сблъсък между един от тези отряди и противници на тяхното легитимиране от властта. Поводът за народния гняв стана отказът на милицията да напусне заета от нея сграда, за която претендира местно семейство. Демонстранти се събраха пред щаба на отряда „Щитът на Либия“ и започнаха да хвърлят камъни. В отговор милицията откри огън, при което загинаха 31 души, а над 100 бяха ранени.
Премиерът на Либия Али Зейдан обеща разследване на трагедията.
През пролетта въоръжените милиции наложиха парламентът да приеме закон за лустрацията, според който чиновниците, работили за Кадафи, да бъдат уволнени. В знак на несъгласие с него министърът на отбраната на страната Мохамед Баргати подаде оставка, припомня Ройтерс.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване