06/10/13 08:50
(http://www.klassa.bg/)

„Хизбулла” търпи сериозни загуби в Сирия, смята американски експерт

Бойците от ливанското шиитско движение „Хизбулла” помогнаха на сирийските правителствени войски да действат по-ефективно срещу опозиционните сили, но понесоха сериозни загуби, заяви експертът от вашингтонския Институт за Близкия изток Уейн Уайт, който е бивш заместник-директор на офиса на Държавния департамент на САЩ за разузнаването в Близкия изток и Южна Азия, предаде РИА Новости.
„С оглед на размаха на бойните действия и съобщенията от Сирия може да се предположи, че във военните операции на сирийските правителствени сили в момента участват няколко хиляди представители на „Хизбулла”. Те помагат на режима основно със силно мотивирани пехотинци”, коментира Уайт. „Бойците на „Хизбулла” се сражаваха отчаяно в Кусейр. Ръстът на гробовете в контролираните от движението райони на Ливан сочи, че в боевете за града те са понесли множество жертви. В тези интензивни въоръжени сблъсъци, към които се прибави и жестоката вражда между религиозните групировки, със сигурност са извършени военни престъпления. Ние просто не знаем точните цифри”, посочва експертът.
Лидерът на „Хизбулла” Хасан Насрала в едно от изказванията си призна, че бойците на групировката взимат активно участие в сирийския конфликт. Властите в САЩ, които определят „Хизбулла” като терористична организация, настояха от нея да изтегли своите въоръжени бойци от Сирия.























РИА Новости
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване