06/11/13 21:29
(http://e-vestnik.bg/)

Едуард Сноудън - предател или герой? Разкритията застрашават поста на Обама

Едуард Сноудън. Снимка: от тв екрана

“Едуард Сноудън е един съвременен американски герой”, пише британският вестник “Индипендънт”. Разкритията на Сноудън не трябва да ни заблуждават, че правителството е някаква сила на доброто, пише друг британски вестник, “Гардиън”. “Държавата ни е враг - отмъстителен, любопитен Голям брат, който може да нахълтва при всекиго, навсякъде”, отбелязва ежедневникът.

“Последиците от разкритията на Сноудън за Гардиън за мащабите на инвазията на държавата в личната неприкосновеност ще траят дълго. Още по-шокиращото е, че това е позволено от един президент демократ, който се застъпваше за надежда и доверие”.

Безпрецедентното изтичане на тайни от Агенцията за национална сигурност от частен подизпълнител на разузнаването, включително “бомбите” за строго секретни програми за събиране на данни за телефонни разговори, имейли и други лични данни, вероятно бе неизбежна последица от мощното разрастване на разузнавателно-промишления комплекс на САЩ, пише в. “Вашингтон пост”.

През следващите седмици ще има още “значими разкрития” от информацията за тайните програми за следене в интернет пространството на американското разузнаване. Журналистът от вестник “Гардиън” Глен Грийнуолд заяви, че в момента се обмисля кога да се огласи следващата история на базата на информация, осигурена от 29-годишния служител на компанията подизпълнител на правителството “Буз Алън Хамилтън” Едуард Сноудън.
29-годишният Едуард Сноудън бе един от десетките хиляди частни подизпълнители на разузнаването, които бяха наети след терористичните нападения от 11 септември 2001 г. Те работят рамо до рамо с държавни служители като анализатори, специалисти по техническа поддръжка и контрольори на мисии. Неизвестен брой от тях имат достъп до секретна и строго секретна информация, отбелязва вестникът.

За разлика от Брадли Манинг, който предаде на Уикилийкс над 700 000 поверителни документи от обезопасени военни мрежи, разкритите от Сноудън документи са по-малко, но далеч по-деликатни, включително строго секретни материали. Никой от разкритите от Манинг документи не беше строго секретен, отбелязва изданието.

Разкриването от Сноудън на десетки страници строго секретни материали за програма за следене на данни с кодово име PRISM и за програма на Агенцията за национална сигурност за събиране на информация за милиони телефонни разговори от оператора Верайзън подчертава една от най-големите тревоги в националната сигурност - колкото повече хора са допуснати до строго секретни материали, толкова по-голям е рискът от изтичания, пише “Вашингтон пост” в статията под заглавие “Аутсорсването на американското разузнаване създава и рискове покрай предимствата”.

Републикански конгресмени призоваха Сноудън да бъде екстрадиран от Хонконг, където е избягал, и да бъде съден за разкриването на строго секретна информация, пише в. “Гардиън”. САЩ имат подписано споразумение за екстрадиция с Хонконг, но се допускат изключения за политически бежанци, отбелязва вестникът.

Действията на разобличители като Едуард Сноудън може и да поставят правителства в неловко положение. Обаче там където законодателите и съдът се провалят, разобличителите държат отворен единствения останал канал за обществена отчетност, пише “Гардиън” в редакционна статия със заглавие “Следенето в САЩ и Великобритания: Разпространяване на национална несигурност”.

Същевременно в САЩ петицията на сайта на Белия дом, в която се настоява за опрощаване на Сноудън, вече събра 22 000 подписа, а Москва обяви, че е готова да разгледа евентуална молба на Сноудън за политическо убежище. Сноудън обаче засега е изразил интерес само към убежище в Исландия.

Основателят на ”Уикилийкс” Джулиан Асанж призова страните по света да предоставят убежище на Сноудън. Марин льо Пен, лидер на френската крайната десница Национален фронт, също настоя Париж да предостави убежище на американеца. “Едуард Сноудън е герой, който информира обществеността за едно от най-сериозните събития на това десетилетие - създаването на система за всеобщо следене”, посочи Асанж.

Колективно погледнато официалните ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване