06/11/13 05:15
(http://www.klassa.bg/)

Изложба на града-герой Волгоград се открива в Страсбург

Изложба "Волгоград: 79 години международно сътрудничество след Сталинградската битка" се открива днес в сградата на Европарламента в Страсбург в навечерието на Деня на Русия.
Изложбата е посветена на историята и международната дейност на гарда герой Волгоград.

В Страсбург ще бъдат показани уникални исторически документи и снимки от Сталинградската битка. В хода на изложбата Волгоград ще сподели опит за международно сътрудничество между побратимени градове. Движението на побратимените градове съществува вече 59 години. Събитието е организирано от депутата и квестор в ЕП, чеха Иржи Машталко и кметството на Волгоград.


Очаква се в церемонията по откриването на изложбата да вземат участие зам. председателят на Европейския парламент Мигел Анхел Мартинес-Мартинес, представителят на Русия в ЕС Владимир Чижов, зам. председателят на Държавната Дума Сергей Железняк, и.д. кмет на Волгогряд Ирина Соловьова и представители на побратимените с Волгоград европейски градове. Изложбата в Страсбург се провежда в годината на 70-тата годишнина от разгрома на фашистките сили в Сталинградската битка. Счита се, че този момент е преломен в хода на Втората световна война. Легендарното сражение продължава 200 дни - от 17 юли 1942 до 2 февруари 1943 г. Приблизителните загуби от двете страни възлизат на около 2 млн. души. След войната е създадена Световната организация на побратимените градове. Волгоград е един от нейните най-активни членове. В момента по света има 43 побратимени с Волгоград градове.



















РИА "Новости"
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване