06/11/13 13:39
(http://www.klassa.bg/)

Ще се справи ли блестящият хирург Марино с „болестите“ на Вечния град?

Новият кмет на Рим Иняцио Марино не е типичен образ на столичанин – роден в Генуа от майка швейцарка и баща сицилианец, той прекарва един важен период от живота си в САЩ, където усъвършенства професията на хирург, специалист по трансплантации, пише в.“Стампа“.
След като спечели на втори тур в понеделник кметското място в Рим, личността на „американеца“ Марино е акцент в италианската преса. Бившият сенатор хирург, който кара колело с раничка на гърба, засега събира само положителни отзиви.
Негови колеги смятат, че той ще подходи в политиката с манталитета на учен, обучен в САЩ. Който е работил с него, казва, че той никога не се отказва от своите планове. В понеделник след победата Марино обеща да върне усмивките на римляните.
Марино работи в най-престижните центрове по трансплантации в Кеймбридж, Питсбърг и Филаделфия. Участва в екипа, който извършва първото в света присаждане на черен дроб от бабуин на човек през 1992 и във второто и последно засега, през 1993 г.
Той е и първият лекар в Италия, който извършва трансплантация върху серопозитивен – през 2001 г.присажда бъбрек от баща на болния му от ХИВ син. В биографията си хирургът има 650 трансплантации.
Известен е и със страстта си да пише есета - на теми като лекарската професия и християнската вяра, например.
Дали всичко това ще му помогне да се справи със старите болести на Вечния град като бюрокрацията, престъпността и клиентелизмът, наследен от досегашния кмет Джани Алемано, тепърва ще стана ясно. Засега победата му над силния човек на Берлускони е съкрушителна (64 на 36%) и му дава добър старт.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване