06/12/13 21:11
(http://e-vestnik.bg/)

Брюксел блокира руснаците за гръцките газови компании

Газпром се оттегли от участие в търга за приватизация на гръцката газова компания ДЕПА, а правителството в Атина отдава това на условията, поставени от Европейската комисия за покупката на ДЕПА от руския газов гигант, покриващ 67 на сто от потребностите на Гърция от газ.

Това заяви гръцкият заместник-министър на околната среда, енергетиката и климатичните промени Асимакис Папагеоргиу, позовавайки се високопоставени източници от Москва. Той поясни, че гръцкото правителство не е било предупредено за неучастието на руснаците в търга.

Газпром обяви, че е решил да не участва в крайна сметка в приватизацията на ДЕПА, тъй като не е получил достатъчно гаранции, че финансовото състояние на гръцката компания няма да се влоши до приключване на сделката.

Говорител на Газпром изказа опасения, че формалните процедури по съгласуването и оформянето на покупката на ДЕПА след резултатите от търга може да отнемат около година.

Още сега компанията има сериозни проблеми заради липсата на плащания от потребители, предстои преструктуриране на нейната дъщерна компания ДЕСФА, а на участниците в търга не са предоставени гаранции за това, че няма да се влоши финансовото положение на компанията. Всичко това създава значителни рискове, които оказват влияние на стойността на компанията, а се предлага цената за сделката да се фиксира още сега, каза говорителят

Междувременно стана ясно, че освен Газпром, и другата руска компания Негуснефт, в която влиза Синтез, се въздържа от подаването на обвързващи оферти за купуването на гръцките газови компании ДЕПА и ДЕСФА.

Гръцкият заместник-министър уточни, че няма да бъде обявяван повторен търг за компанията ДЕПА при условия и правила, които отговарят на условията, поставени от Европейския съюз.

Папагеоргиу каза още, че повторно ще бъде планиран търгът за приватизация на Хеленик петролеум ЕЛПЕ .

На въпрос във връзка с руския отказ от участие в търга за ДЕПА, заместник-министърът отговори, че всички кандидати на търга са били уведомени както за дивидентите, така и за просрочените дългове на компанията.

На свободния пазар поемаш и риск, и не можеш да имаш и гаранции, каза той, уточнявайки, че тези негови думи не са адресирани единствено към Газпром.

Представителят на гръцкото правителство обаче изрази задоволство от факта, че азербайджанската държавна компания СОКАР е внесла оферта за придобиване на гръцкия газов оператор ДЕСФА, като изтъкна, че това дава по-големи шансове за реализацията на Трансадриатическия газопровод ТАР.

Накрая Папагеоргиу каза, че преместването на търга за приватизация на ДЕПА на по-късен етап ще създаде по-добри предпоставки за по-голямо участие на компании, още повече, че самите условия на гръцката икономика са се променили към по-добро.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване