06/13/13 14:32
(http://www.klassa.bg/)

Берлускони е искал Кадафи да бъде убит от 007?

Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е искал да реши гражданската война в Либия през 2011 г. с тайна операция за убийството на своя приятел Муамар Кадафи, разкри висш дипломатически източник пред ДПА. В същото време италианският в. „Фато Котидиано“ написа, че Берлускони е питал италианските тайни служби възможно ли е да бъде убит Кадафи. Вестникът се позовава на свой достоверен източник от сферата на сигурността. Говорител на Берлускони веднага опроверга твърденията.
Според италианското издание, Берлускони се е чувствал неудобно от близките си отношения с полковника, когато се разгаря гражданската война в Либия. Бившият министър на отбраната Иняцио Ла Руса не се показва изненадан от това, че Берлускони е искал да бъде елиминиран Кадафи. Пред „Фато Котидиано“ той споделя: „Не са ми го казвали лично, но е възможно Берлускони да е бил притеснен, защото бе смятан за много близък на Кадафи“.
Говорителят на бившия премиер Паоло Бонаюти остро реагира, че това е „невярно, абсурдно и неприемливо“. „Как може да се твърди, че Берлускони дори е помислил за подобна подлост“, се казва в публикувана нота от говорителя.
През 2008 г. Кадафи и Берлускони подписват едно спорно споразумение за приятелство между Италия и Либия, с което Рим се ангажира да компенсира с 5 милиарда долара Триполи за трите десетилетия италиански колониализъм в началото на 20 век.
В замяна Кадафи обещава да подкрепи правителството на Берлускони в борбата му с вълната от нелегални имигранти, като се съгласява те да бъдат депортирани обратно в Либия.
Когато Кадафи умира, Берлускони коментира на латински "sic transit gloria mundi" („така отминава световната слава“) и добавя „сега войната свърши“, припомниха световните агенции.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване