06/13/13 21:09
(http://e-vestnik.bg/)

Дипломатическото “шоу” на Махмуд Ахмадинеджад постави Иран в изолация

Франс прес

Махмуд Ахмадинеджад и Башар Асад. Снимка: АП/БТА

От 2005 г. насам Иран се изолира на международната сцена заради ядрената си политика, спорните изявления на своя президент Махмуд Ахмадинеджад и още повече след избухването на конфликта в Сирия, където Техеран афишира неизменна подкрепа за режима, смятат анализаторите.

“Външната политика не е в правомощията на президента. В действителност Ахмадинеджад е само изпълнител на волята на върховния водач аятолах Али Хаменей”, първият човек в страната, обяснява анализаторът Али Ваез, който работи в Брюксел за мозъчния тръст “Интернешънъл крайсис груп” (Международна кризисна група).

“Ахмадинеджад не успя да постигне целите си във външната политика заради начина, по който искаше да прилага тази политика, разчитайки на лозунги, вместо да заеме ясна позиция по важните въпроси”, смята Мохамед Салех Седгиан, ръководител на Арабския център за ирански изследвания в Техеран. “Това беше по-скоро политическо шоу, отколкото истинска стратегия”, смята анализаторът.

От 2003 г. Техеран води преговори за уреждането на иранската ядрена криза не само с Международната агенция за атомна енергия, но и с големите световни сили.

След идването на Ахмадинеджад на власт през 2005 г., между 2006 и 2010 г. Съветът за сигурност на ООН прие цели шест резолюции, четири от които придружени със санкции срещу Иран. Ахмадинеджад нарече резолюциите “парчета хартия” и отказа категорично да прекрати спорната ядрена програма на Техеран.

В началото на 2012 г. САЩ и Европейският съюз засилиха тези мерки, въвеждайки собствени икономически санкции срещу иранския петролен и банков отрасъл. Наказателните мерки доведоха до тежка икономическа и финансова криза в страната, като официално признатата инфлация достигна 31 процента, а местната валута се обезцени с близо 80 на сто спрямо долара. Ахмадинеджад обаче чака чак до средата на 2010 г., за да признае, че санкциите “създават проблеми” на иранската икономика.

Той разгневи международната общност и с многобройните си изявления, в които подложи на съмнение съществуването на Холокоста или призова заклетият враг на Техеран, Израел, да бъде “изличен от картата”.

“Изявленията на Ахмадинеджад поставиха Иран в затруднено положение. Той можеше и да не говори за Холокоста, който не засяга Иран”, казва Седгиян.

“Изказванията на президента за Холокоста или по ядрения въпрос доведоха единствено до налагането на повече санкции на Иран”, отбелязва анализаторът реформатор Мохамад Садег Джавадихесар.

“Ахмадинеджад избра войнствения тон и противопоставянето. Риториката му го превърна в радиоактивен държавен лидер, будещ резерви у западните висши представители, принудени да преговарят с него”, посочва Ваез.

Иран не признава съществуването на Израел, а иранските висши ръководители определят еврейската държава като “нелегитимен ционистки режим”. Техеран се изживява и като защитник на правата на палестинците, наред с ливанското шиитско движение Хизбула и Сирия - друга причина за търкания със Запада.

След избухването на конфликта в Сирия през март 2011 г. изявленията на Ахмадинеджад в подкрепа на режима на сирийския президент Башар Асад зачестиха, като той твърди, че падането на Асад от власт ще застраши сигурността в целия район.

Исторически съюзник на Сирия, Ислямската република е обвинявана както от сирийските бунтовници, така и от западните и арабските държави, че доставя оръжие и оказва военна помощ на режима.

По този въпрос, както и по отношение на протестното движение в Бахрейн, Иран се отчужди и от сунитските монархии в Персийския залив.

Според Джавадихесар “Ахмадинеджад би могъл да действа и по-адекватно. Той се държи като човек, който току-що е завършил университета и смята, че може да прави каквото си ще, дори да уволнява външен министър, докато той е на официално посещение в чужбина”. През 2010 г. ръководителят на иранската дипломация Манушер Мотаки чу, че е уволнен, от устата на президента на Сенегал, където беше на официална визита, както съобщиха по онова време медиите.

Мълчанието на Ахмадинеджад след репресиите над протестното движение, последвало преизбирането ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване