06/13/13 13:43
(http://www.klassa.bg/)

Ердоган отправи последно предупреждение към демонстрантите

Турският премиер Реджеп Ердоган отправи "последно предупреждение" към хилядите протестиращи да напуснат истанбулския парк „Гези“, който е в центъра на масовите антиправителствени протести. "Отправям последното си предупреждение - майки, бащи, моля изтеглете децата си оттам. Паркът „Гези“ не принадлежи на окупационните сили. Той принадлежи на всички", заяви Ердоган в телевизионно обръщение, излъчено пряко и цитирано от АФП. Премиерът опита в сряда да сложи край на протестите срещу правителството в последните две седмици, като предложи референдум по проекта за преустройство на площад „Таксим“ и изсичането на 600-те дървета в парка „Гези“. Предложението на турския премиер Реджеп Ердоган за референдум за бъдещето на парка в Истанбул не е нито законно, нито желателно, каза представител на протестиращите. "Вече има съдебно решение, което налага спирането на преустройството на парка „Гези“. При тези условия не е законно да се планира референдум за решаване на съдбата му", заяви Тайфун Кахраман от основната организация, координираща протестиращите в парка "Солидарност Таксим". Той подчерта, че "не са изпълнени условията" за провеждането на такъв референдум, тъй като турското право предвижда прибягване до референдум само в рамките на конституционни реформи. Кахраман, който е председател и на Камарата на урбанистите в Истанбул, заяви още, че е против самия принцип на референдума.
Междувременно бе съобщено, че жертвите от сблъсъците между демонстранти и полицията вече са 5 след смъртта на 26-годишен младеж, получил тежка мозъчна травма при разпръсване на демонстрация в Анкара на 1 юни.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване