06/13/13 16:13
(http://www.klassa.bg/)

КНСБ иска оставката на ръководството на ВМЗ-Сопот


КНСБ иска оставката на целия мениджърски екип на ВМЗ-Сопот. Това съобщи пред журналисти Валентин Никифоров, зам.-председател на КНСБ и председател на стачния комитет в завода, след среща с министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Според синдикатите повече от половин година работниците от ВМЗ слушат само обещания, а икономическото им състояние се влошава. Няма оздравителен план на ВМЗ с изключение на съкращенията на 100 души. Никифоров каза още, че утре предстои среща в „Кинтекс", за да се намери спешно решение за изплащане аванс на работниците.

КНСБ ще вземе в понеделник своето решение за „бързи и ефективни действия за постигане на дълготрайна работа в завода“. Възможните действия са протест, стачка, гражданско неподчинение. Трябва да се вземе решение на базата на договори. Никифоров коментира, че тези договори са секретни и синдикатите нямат достъп до тях.

Идеята за обединение с „Кинтекс" е стара, каза още Никифиров. Ако ВМЗ се обедини с тях може да излезе в несъстоятелност, тъй като задълженията на предприятието сега са между 170 млн. и 180 млн. лева, а активите - 118 милиона лева.

От синдиката настояват и за разследване на изкарването на скрап от предприятието и в момента. Те са подали и още два сигнала, касаещи пожара при работното облекло на стойност 2,5 млн. лева и сигнал за така наречена френска гилза. Трите сигнала са подадени в Министерство на икономиката и енергетиката, оттам и в ДАНС.

ВМЗ-Сопот трябва да остане държавно предприятие, стана ясно от думите на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, съобщи „Фокус“. Идеята е хората да работят и да получават достойно заплатите си за труда, който полагат, каза министърът. Той се срещна в Сопот със синдикалните лидери, ръководството на предприятието и посети работниците по цеховете. Според Стойнев трябва да бъдат обединени всички сили в посока ВМЗ-Сопот да остане държавно предприятие, като за целта са нужни краткосрочни и дългосрочни действия. Като ресорен министър той е поел ангажименти хората да получат своите заплати и предприятието да има нужните оборотни средства, така че да може да изпълнява своите поръчки. В момента ВМЗ има поръчки, но няма оборотни средства.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване