06/13/13 12:12
(http://www.klassa.bg/)

Оборотите на големите енергийни компании излизат на светло

Големите компании за добив на петрол, газ, минерални ресурси и дървесина от девствени гори ще бъдат задължени да предоставят пълен отчет плащанията си към национални правителства за всеки проект, по който работят, според законодателство, прието от Европейския парламент в сряда. Целта е да се повиши отчетността за компаниите, добиващи стратегически ресурси и правителствата, съобщи пресслужбата на ЕП.

Депутатите одобриха с отделни гласувания две предложения: относно нови изисквания към големите компании да предоставят детайлна информация за плащанията си към правителства и относно намаляването на бюрократичните изисквания за по‑малките компании.

"По време на трудните преговори със Съвета, ние настояхме за стриктни правила и смислена, подробна и прозрачна отчетност", заяви Арлийн Маккарти (С&Д, Обединено Кралство) по време на дебата. Маккарти е докладчик за първото от предложенията. Според Клаус-Хайнер Лене (ЕНП, Германия), отговорен за второто предложение, основните постижения в новите правила са: "първо, по-добра хармонизация на счетоводните закони и второ ‑ облекчаване на бюрокрацията и улесняване на живота за малкия и среден бизнес".
Приетото законодателство ще задължи компаниите, добиващи петрол, газ, минерални ресурси и дървесина от девствени гори да предоставят пълен отчет на плащанията си към федерални, национални и регионални правителства. Публикуването на информация плащанията трябва да бъде за всеки отделен проект с лиценз за добив, например за мина или нефтено находище. Всички плащания над 100 хил. евро трябва да бъдат публикувани, за да се гарантира пълна прозрачност.
Депутатите приеха и клауза срещу укриване, която гарантира, че компаниите не могат изкуствено да разделят плащанията, за да избягват разкриването им.
Видовете плащания, които трябва да се отчитат, са: за даване на права за производство, определени данъци, ренти, дивиденти, бонуси, такси и плащания за подобрения в инфраструктурата. Малките и средните фирми ще бъдат освободени от разпоредбите и дори ще бъдат облекчени допълнително от административни тежести спрямо разпоредбите на действащото в момента законодателство.
Като голям успех за Парламента се отчита премахването на клаузата, наречена "вето за тираничните режими", която щеше да освободи фирмите от изискванията за отчетност, когато наказателното право в приемащата държава я забранява. Парламентът въведе и важна клауза за ревизиране на законодателството, която задължава Комисията да прецени необходимостта от включване на нови сектори към законодателството, както и за добавяне на нови разпоредби за отчетност към обхвата му, до 3 години след влизането му в сила. Новите правила ще влязат в сила след одобрението на Съвета. Страните членки ще имат две години, за да ги адаптират към националните си законодателства.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване