06/13/13 13:18
(http://www.klassa.bg/)

Свалят цените на тока от ВЕИ, но не и цените за битовите абонати

Намаляване на преференциалните цени, на които задължително се изкупува токът, произведен от зелените централи, предвижда доклад на ДКЕВР, обсъден в четвъртък. Това обаче  нямало да се отрази на цените на тока за крайните клиенти, обясни шефът на регулатора Анжела Тонева, цитирана от Bnews. От думите й стана ясно, че комисията не може да спре изкупуването на зеления ток, нито да спре присъединяването на нови централи и затова променя изкупните цени. "Трябва да бъде разгледана енергийната политика за подпомагане на ВЕИ производствата", заяви Тонева.
На въпроса защо миналата година вдигането на цената на тока беше обяснено с високите цени на зелената енергия, а сега такава връзка няма да има, Тонева обясни, че работят всички мощности с акт 16 и в комисията няма информация за толкова много нови проекти, които чакат присъединяване.
От ВЕИ сектора реагираха бурно на промените, особено от централите на биомаса, и заявиха, че предлаганата норма на възръщаемост от 5,37% е по-ниска от лихвите по депозитите и обезсърчава инвестициите им.
Анжела Тонева обясни, че старите централи на биомаса са 21 мегавата, а заявeните нови - пак толкова, т.е. обсъжданата промяна на цената няма да се отрази съществено, но има значение в средносрочен план.
По данни на ДКЕВР в момента в енергийната система има присъединени 1000 мегавата слънчеви централи, 600 мегавата - вятърни, 29 мегавата от биомаса, без да броим ВЕЦ-те, които я имат 30 мегавата, я не.
Това обяви Еленко Божков от комисията и заяви, че това са разрешените мощности. "Съберете ги и ще видите. Не знам какво има в системата", каза той.
В същото време по данни на ЕСО към 11 час в енергийната система на страната има 30% ВЕИ мощности, при изискване на ЕК за 16%, показва справка на сайта на енергийния оператор.
 До края на седмциата ДКЕВР няма да е готова с методологията за ценообразуването, както обяви Тонева във вторник, се разбра още след днешното заседание на регулатора.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване