06/13/13 15:00
(http://offnews.bg)

Строителят на Иракли обявил пред граждани плажа за своя собственост

Vaya Beach - новият облик на Иракли Строежът на Иракли Строежът на Иракли

Точно преди традиционното почистване на Иракли, насрочено за предстоящия уикенд, фирмата, която строи вилно селище край морския плаж предизвика . Преди дни от организаторите на почистването посетили плажа и разказаха за „хладното посрещане“ от служители на фирмата „Емона 2000“. Те забранили на гражданите да снимат на плажа с обяснението, че се намират на частна собственост, въпреки, че плажът и пътят до него са изключителна държавна собственост, оплакаха се активистите.

„Емона 2000“ си позволява феодален мутро-етикет, заплахи към български граждани и поведение на собственици на плажа. Поставените навсякъде охрaнителни камери и продължаващи строежи, могат да станат причини за протести в цялата страна срещу арогантната мутрокрация“, заявиха в коментар по случая от инициативната група “Да спасим Иракли”.

„Всичко това е непростимо, недопустимо и в разрез с разбирането за демократичност и етика. Още по-страшното явление е подкрепата за инвеститора от държавната администрация, която вместо да защитава обществения интерес защитава единствено имиджа си на невиждащи по-далеч от носа си мишоци.

Изключително разочароващо и отблъскващо е отношението на новия кабинет и парламент към опазването на Черноморието – една от най-спешните задачи на новия парламент се оказа гласуването в парламентарна комисия на мораториум върху забраните за строеж и премахването на незкаонните строежи по Черноморието. Това поставя въпроса чии интереси ще защитава това правителство?“, коментираха още от групата.

Строежът на Иракли бе спрян със заповед на строителния контрол (ДНСК) в началото на годината, след протест на няколко хиляди души в София. Фирмата инвеститор обжалва заповедта, но тя все още е в сила. Въпреки това, гражданите, посетили плажа преди дни, алармираха, че строителството продължава. „Припомняме, че не е отпаднала забраната за строителство, въпреки намеренията! Това означава, че “инвеститорът” в момента е в нарушение на българското законодателство и трябва да бъде санкциониран и спрян незабавно“, заявиха гражданите, които не желаят строителството.

От строителния контрол заявиха пред OFFNews, че ще проверят дали заповедта се спазва.

Статията "Строителят на Иракли обявил пред граждани плажа за своя собственост" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване