06/13/13 12:51
(http://www.klassa.bg/)

Учени предсказаха скандала с подслушванията в САЩ

Ако сте следили за отрицателните последствия от разобличеното следене, извършвано от Агенцията за национална сигурност, вероятно сте видели позоваването на скорошно
проучване на Масачузетският технологичен институт“, пише анализаторът Джошуа Китинг в сп. „Форин полиси“. Цитира се статията „Индивидът в тълпата: мобилност на хората и границите на частния живот“. Нейни автори са учени от МТИ и от Католическия университет в белгийския град Льовен. Те са анализирали записи от анонимни мобилни телефонни разговори на 1,5 милиона души в „малка европейска страна“ за период от 15 месеца. Авторите не обясняват как са получили тази информация. В нея не е имало имена, адреси и телефонни номера, но времето на позвъняването и местоположението на най-близкия ретранслатор са били достатъчни, за да се идентифицират 95% от хората в базата данни.
Китинг цитира и друг учен Сезар Идалго, който смята, че рано или късно събираните от оператори като Verizon данни за разговори на техните клиенти ще бъдат изложени на риск от съмнително използване. Операторите обясняват, че трябва да ги пазят , за да си отчетат броя и времето на обажданията. Учените обаче казват, че дори алгоритмически е невъзможно да се гарантира анонимност при тази практика. Те се надяват, че скандалът в САЩ ще помогне на хората да осъзнаят, че сами правят достъпна информацията за себе си.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване