06/13/13 07:22
(http://www.klassa.bg/)

Хендсфри устройството може да е опасно

Макар че използването на хендсфри устройства за провеждане на разговори, изпращане на есемеси и имейли помагат на шофьорите, те всъщност никак не са никак безопасни, установи американско проучване, цитирано от агенция upi.com

Инициатор на проучването е Фондацията за пътна безопасност към Американския автомобилен съюз, а то самото е проведено от специалисти от университета в Юта.

Данните от него показват, че използването на мобилни телефони при шофиране, дори и да са оборудвани с хендсфри техника, е толкова опасно, колкото и традиционното боравене с джиесеми зад волана.

"Нашето изследване установи, че използването на хендсфри не означава, че се освобождаваме от рискови ситуации на пътя". Той добави още "Тези нови технологии пренатоварват вниманието на водача и отслабват възможността му да шофира безопасно", коментира Дейвид Стрейър, ръководител на екипа, провел проучването.

Шофьорите може да се разсеят дори, когато и двете им ръце са на волана, а очите следят пътя. Ако човек е разсеян или уморен, то тогава времето за реагиране се забавя значително. Водачите не следят пътя с повишено внимание и може да пропуснат пътни знаци и зебри, допълва БТА.

Много от хендсфри устройствата са вградени в автомобилите. Но експертите препоръчват да се ограничи използването им в МПС, за да не се поемат излишни рискове.





















upi.com


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване