06/14/13 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

Ердоган вече поражда смесени чувства сред арабите

Тарек Амара
Ройтерс

Турският премиер Ердоган на корицата на сп. Тайм

Преди две години Реджеп Тайип Ердоган бе обкръжаван от боготворящи го тълпи в арабските столици и Турция възнамеряваше да разширява търговията и влиянието си в региона като резултат от подкрепата му за нововъзникналите демократи на Арабската пролет.

Днес строгите му мерки при протестите в Турция отвратиха някои от тези, които преди го приветстваха като невероятен освободител от земята на някогашните им османски владетели; сега те презират премиера и го смятат за малко по-добър от диктаторите, които свалиха.

Все още Ердоган има много арабски фенове; популярността му обаче намаля, след като коалициите, които свалиха лидерите в Египет, Тунис и Либия, се разделиха на враждуващи лагери. Докато приятелите му ислямисти имат надмощие, турският лидер може все още да разчита на топло посрещане, макар журналистите повече да не го приветстват във водещите заглавия на изданията като “рок звездата” на Близкия изток или “крал на арабите”.

В Тунис, люлката на регионалното въстание, Ердоган бе приет от ислямисткото правителство миналата седмица, докато турската полиция се бореше с протестиращите по улиците на Истанбул. Имаше малко ентусиазъм сред тунизийците, които го приветстваха през 2011 г. като модел за комбиниране на ислям, демокрация и просперитет.

Ердоган претърпя фиаско, каза Хейкел Джубели, млад служител в метрото в Тунис.

След като той толкова много говори за човешки права, събитията на площад Таксим разкриха истинското му лице. Той е лицемер. Той никога няма да бъде модел за нас, посочи Джубели.

В Кайро, където либералите се опасяват, че президентът Мохамед Морси ще наложи ислямистки закони, одобрявани от неговата организация “Мюсюлмански братя”, активистът Халед Дауд каза, че присмехът на Ердоган към светските турци и използването на сила по улиците са обърнали много египтяни срещу човека, приветстван като герой на площад Тахрир през 2011 г., когато той бе сред първите световни лидери, които казаха на Хосни Мубарак, че времето му е изтекло.

Ние вече не го разглеждаме като умерен ислямист, който иска да продължи със съществуващия модел за демокрация, каза Дауд, който тази седмица участва в протести срещу ислямисткия контрол на министерството на културата на Египет.

Хората в момента смятат Ердоган за поддръжник на “Мюсюлмански братя”.

Има усещане, че сме изправени пред подобни опити за връщане на диктатурата в името на религията и в Египет, и в Тунис, а разбира се сега можем да видим това и в Турция, каза Дауд.

За Хама Хамами от тунизийския светски Народен фронт “Ердоган е диктатор”, както сваленият от власт Бен Али. “Той не е по-различен от лидерите в Египет и Тунис”, каза Хамами.

Преди девет месеца проучване на общественото мнение сред арабите показа, че Ердоган е най-популярният лидер, като стои преди саудитския крал Абдула, който има специален статут като пазител на свещения град Мека. Много араби все още имат високо мнение за него.

В Бенгази, седалището на либийската революция, при която бе свален от власт Муамар Кадафи и сега е място на борби между различните фракции, студентът Али Мохамед, на 25 години, каза, че “Ердоган има правото да опита да спре демонстрациите”.

Нанася се вреда на турската икономика, туризмът е засегнат, така че, ако правителството чувства, че всичко това е в опасност, има правото, каза Мохамед.

Докато двадесет и седем годишният счетоводител Адил ал Дриси каза, че “това е неправилно”, както и че протестите може да доведат до края на управлението на Ердоган, инженерът Ахмед Муса (на 31 години) говори за възхищението, което либийците ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване