06/14/13 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

Закриването на държавната телевизия и радио - удар по гръцката идентичност

Дерек Гатопулос
Асошиейтед прес

Когато нацистките войници маршируваха в почти обезлюдената столица на Гърция на 27 април 1941 г., радиоводещият Костас Ставропулос от Гръцката радио-телевизионна корпорация обяви зловещите новини. Той призова сънародниците си да не слушат бъдещите нацистки радиопредавания и завърши предаването с националния химн на Гърция.

Този момент от историята на гръцкото радио и телевизия е незаличимо запечатан в колективната памет на страната.

Това беше единственият път, когато държавната медия, известна като ЕРТ, спря работа от момента на раждането си три години по-рано. Така беше до вторник, когато правителството на премиера Андонис Самарас закри ЕРТ и уволни 2500 служители, за да докаже на международните кредитори на Гърция, че е сериозен в усилията си да намали раздутия държавен сектор. Телевизионните и радио сигнали замряха рано сутринта в сряда.

Това решение може да доведе дори до падане на воденото от консерватори правителство на Самарас, което наказа държавната медия заради “невероятните разхищения”.

Двата най-големи профсъюза в страната свикаха 24-часова обща стачка днес, за да протестират срещу решението, а полетите от гръцките летища също ще спрат за два часа днес. Протестиращи се събраха в сряда пред седалището на компанията на север от Атина за втори пореден ден, а журналистите от ЕРТ не се подчиниха на затварянето и продължиха да излъчват емисиите си по интернет.

Журналистическите профсъюзи също започнаха щафетни 24-часови стачки, спирайки новинарските емисии в частните телевизии и радиостанции, а левоцентристките коалиционни партньори на правителството поискаха решението за закриване на ЕРТ да бъде отменено.

Също като други държавни компании в затъналата в дългове Гърция, ЕРТ през своите 75 години на съществуване беше изложена на прочутата политическа протекция, с която страната е известна. Докато редица правителства раздаваха работни места в замяна на гласове, раздуващите се редици на гръцките държавни служители тласнаха страната към ръба на финансов колапс и към нуждата от десетки милиарди евро помощ през 2010 г. от 16-те партньорки на страната от еврозоната.

Въпреки това, ЕРТ си беше изградила дълбока връзка с обикновените гърци, превръщайки се в гласа на страната у дома и в чужбина, особено в отсъствието на частни медии, които се появиха чак след 1989 г.

ЕРТ започна излъчване на радиопрограми през 1930-те години и на телевизионни програми в средата на 1960-те. Въпреки че се смята, че като цяло отразява правителствената политика - имаше канал, ръководен от армията, по време на военната диктатура през 1967-74 г. - медията беше ценена и за предаванията си с регионална и културна тематика, както и за отразяването на големи спортни събития като Световната купа и Олимпийските игри.

През годините ЕРТ се превърна в основен стълб в живота на гърците. Понякога тя представляваше единствен източник на информация и развлечение за обеднялото население, бавно излизащо кръвопролитна гражданска война в края на 1940-те. Тя беше също единствена връзка с родината за милионите гърци от диаспората в цял свят.

Старата мелодия на новините на ЕРТ - началото на традиционната гръцка песен “О Цопанакос” - продължава да бъде разпознавана мигновенно от милиони гърци.

“ЕРТ беше вплетена в самата идентичност на гърците”, казва Христодулос Ялуридис, преподавател по социални и политически науки в Атинския университет “Пандион”. “Това, което се случва, е грешка. Разбира се, трябва да се направят реформи и промени, но не като тези. Не закриваш ЕРТ, просто се опитваш да решиш проблема.”

ЕРТ разчита основно на държавно финансиране, като всяко гръцко домакинство плаща такса чрез сметките си за електричество, независимо дали има ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване