06/14/13 07:59
(http://www.klassa.bg/)

Никарагуа ще гради канал между Атлантика и Тихия океан

Парламентът на Никарагуа одобри плановете за построяване на канал през територията на страната, който да свърже Атлантическия и Тихия океан, предаде Би Би Си. Базирана в Хонконг компания ще получи концесия за 50 г. срещу построяването на конкурент на панамския канал.

Проектът е на стойност от 40 млрд. долара и е остро критикуван от природозащитници, тъй като трафикът по този нов воден път ще постави на риск езерото Никарагуа. Но президентът Даниел Ортега защити плановете за амбициозното строителство с довода, че реализирането му ще донесе благоденствие на страната. В Никарагуа от над век се говори за свързването с воден път на карибския бряг с Тихия океан. Няколко проекта се провалят и надеждите на Никарагуа изглеждат погребани завинаги, когато САЩ решават да изградят Панамския канал, който започна да функционира през 1914 г. "Едно от най-големите богатства на Никарагуа е нашето географско положение, поради което тази идея винаги се е въртяла тук", казва пред медиите депутатът Асинто Суарес. Проектът беше одобрен от 61 парламентаристи, 28 гласуваха против. Китайската компания Hong Kong Nicaragua Canal Development Investment Co беше определена за изпълнител на проекта. Критици на идеята твърдят, че компанията няма необходимия опит за реализиране на такова мащабно начинание. Има опция концесията да бъде удължена с още 50 г., след като каналът влезе в експлоатация. Правителството на Никарагуа ще има миноритарен дял в печалбите от канала.
























БГНЕС
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване