06/14/13 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Путин става боец на видимия фронт

Путин на учредителния конгрес на Народния фронт. Снимка: официален сайт

Под заглавие “Боец на отвсякъде видимия фронт” руският вестник “Комерсант” съобщава за избирането на президента Владимир Путин - бивш боец на “невидимия фронт”, за лидер на новоучредено общонародно движение. Вестникът дава и друга интерпретация на събитията с подзаглавието “Режисьорът Говорухин даде на Путин ролята на лидер на “Общоруския народен фронт” “. (Кинорежисьорът Станислав Говорухин оглавяваше предизборния щаб на Путин за последните избори).

“Комерсант” изтъква рекордно краткото времетраене - 40 минути - на учредителния конгрес, включително изпълнението на държавния химн. Партерът скандираше: “О Не Фе! Ру-сия! Пу-тин! На-род”, а лидерът слушаше и се усмихваше, разказва вестникът. В хода на дебатите делегатите установиха, че новото название на организацията “Народен фронт за Русия” в абревиатурата Не Фе зе Ре е неудобно за скандиране на публични прояви и затова движението ще бъде регистрирано в министерството на правосъдието със старата абревиатура ОНФ.

Хората на партера бяха прави, а по плазмения екран пробягваха електронни облаци - технологията на конгреса наподобяваше подобни прояви на Запад. Но народностната идея, от която новата организация е просмукана от самото си начало, е безусловно нашенска, в смисъл руска, подчертава “Комерсант” Вестникът посочва, че ако лозунгът на конгресите на Путиновата партия “Единна Русия” е да речем “Ще направим всичко за народа”, при “Народния фронт” акцентът е другаде: “Ние самите сме народът и сами ще направим каквото ни е нужно”.

“Комерсант” напомня, че фронтът възникна преди парламентарните избори през 2011 г., а безпартийни “фронтоваци” влязоха в Държавната дума в листите на “Единна Русия”. После щабовете на фронта водеха предизборната кампания на Путин за президентските избори. Част от членовете на Общоруския народен фронт бяха против неговото институционализиране и регистриране, но първата стъпка към официализирането на движението бе направена вчера, посочва вестникът.

По същата тема всекидневникът “Новие известия” посочва, че новоучредената организация планира да създаде десетки обществени центрове за мониторинг и други институти, поради което възниква въпросът за финансирането. Вестникът цитира ръководителя на фондацията “Институт за социално-икономически и политически изследвания” Дмитрий Бадовский, според когото “Народният фронт за Русия” ще черпи средства от даренията на негови членове, а засега се финансира от оглавявания от него институт.

Юристът Сергей Давидис припомня пред “Новие известия”, че ако парите за фронта идват от чужбина, той ще трябва да се регистрира като “чуждестранен агент”. От ОНФ твърдят, че акцентите в дейността му ще са върху здравеопазването, образованието, миграцията, предприемачеството и семейството. Но по думите на Давидис, каквото и да се говори, тази “конструкция” е политическа - копие или добавка към “Единна Русия” на Путин, пише “Новие известия”.

БТА

Публикувана на 06/14/13 22:50 http://e-vestnik.bg/17863/putin-stava-boets-na-vidimiya-front/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване