06/15/13 12:18
(http://www.hsnovini.com/)

882 доброволни кръводарители от началото на 2013- та

6 доброволци посетиха отделението по Трансфузионната хематология към МБАЛ – Хасково в ранните часове на деня вчера, за да дарят кръв по повод  Световния ден на безвъздмезния кръводарител  – 14 юни.

 3 жени и 3-ма мъже дариха в сутрешните часове  безвъздмезно кръв в отделението по Tрансфузионна хематалогия към хасковската болница. Още двама души се включиха в  хуманната инициатива, но в помощ на свои болни близки.  Медицинските служители очакваха още доброволци да посетят отделението.

882  души от началото на 2013-та са дарили кръв. Анонимните доброволци от тях са 225 като по-голямата част са  мъже. Стандартното количество дарена кръв е 450 мл. Процедурата трае около 10 мин.  Изгубеното количество кръв се възстановява в организма до 24 часа. Не е необходимо приемането на специални храни. Важно е обаче да се пият повече течности и  продукти с повече въглехидрати,  съветват лекарите.

Кръводарителският инвестиционен фонд за взаимопомощ е учреден в края на 2003   началото на 2004 г.  Неговите членове са над 1000 вече в областта.

По- голяма част от доброволците били с кръвни групи с положителен резус фактор. Забелязва дефицит при хората при тези, които са с отрицателен резус фактор, което било основен проблем, обясняват лекарите.

Репортаж гледайте в новините на Телевизия „Рекординг”

 

Анжелина Янева 

 

 

 

 

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване