06/15/13 10:29
(http://offnews.bg)

Делян Пеевски напусна ДАНС с отворено писмо

Делян Пеевски Снимка: БГНЕС

Делян Пеевски се оттегля от ръководния пост в ДАНС.

Депутатът от ДПС, чието избиране в ДАНС вчера предизвика грандиозни протести, е написал отворено писмо, в което обяснява мотивите за оставката си.

То бе публикувано току що в агенция БГНЕС:

Ето и неговия текст:

“Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми. Този акт е израз на общата отговорност – моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан.

За мен властта не е самоцел. Неслучайно още не съм подписал акта за встъпване в длъжност. Убеден съм, това е характеристика на новото управляващо мнозинство. Ние поехме отговорността за управлението в името на публичния интерес след 4 години власт на лица с криминален генезис от подземието. За тях властта е самоцел. Извън нея те се чувстват несигурни. Боят се от неизбежните разкрития. Наясно са, че времето, отредено за новото управление, е техният най-голям бич. Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно.

Кабинетът Орешарски има право на кредит на доверие, за да реализира реформите в правосъдието и вътрешния ред и да изведе страната от блатото на престъпното управление. Ако в името на този най-висш национален интерес е необходимо председателят на ДАНС да бъде професионалист от кариерата, аз съм достатъчно доблестен да приема с вътрешна убеденост това. Противно на системното натоварване на публичния ми образ с безпочвени и незаслужени съмнения, аз имам мъжката си съвест да заявя, че нищо и никой не стои по-високо от националната сигурност на България”.

Внимателен прочит на писмото показва, че Пеевски не подава оставка, а декларира готовност да бъде сменен, стига издигналите го да пожелаят това.

Тази подробност веднага предизвика разнопосочни тълкувания.

Едното е, че просто текстът на писмото е лошо формулиран и предизвиква двусмислие.

Другото е точно обратното – че текстът е прекалено добре формулиран, защото Пеевски е избран за шеф на ДАНС, но не е назначен, тъй като не е подписал акта си за назначение. За това няма как да подаде оставка.

Трета версия гласи, че този юридически казус и двусмислието на писмото ще бъдат повод за няколкодневна дискусия, в която БСП ще може да говори как всъщност е била против назначението на Пеевски и поне малко да замаже положението.

 

Статията "Делян Пеевски напусна ДАНС с отворено писмо" бе публикувана първо в OFFNews.bg.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване