06/15/13 07:40
(http://www.klassa.bg/)

Унгария под прицел, но не строг, в Страсбург

Промените в унгарската конституция от страна на консервативното правителство на Виктор Орбан представляват "риск" за демокрацията и върховенството на закона заявиха в петък експерти по конституционно право пред Съвета на Европа.
"Като цяло, тези мерки представляват заплаха за конституционното право", заключиха експертите на Комисията за демокрация чрез право - консултативен орган на общоевропейската организация, наричана още "Венецианската комисия" заради обичайното място на срещата.
"Унгарският основен закон не трябва да се използва като политически инструмент", подчерта комисията. Юристите на Съвета на Европа критикуваха по-специално ограничаването на ролята на унгарския Конституционен съд, което, според тях, представлява "риск" за разделението на властите, защитата на човешките права и върховенството на закона.
Въпреки това експертите отбелязаха със задоволство някои подобрения в сравнение с първоначалните планове на правителството в Будапеща, по-специално във връзка с функционирането на съдебната система.
Противниците на сегашното унгарското правителство се опасяват, че то се възползва от квалифицираното си мнозинство в парламента /над две трети/ получено на изборите през 2010 г., за да прави поправки в конституцията, които ще е много трудно да се променят след това.
Сред положителните неща Венецианската комисия "приветства" факта, че правителството в Будапеща ще се откаже от въвеждане на специален данък, ако Унгария бъде осъдена да плаща глоба след процедура за нарушения, които ЕС би могъл да зяпочне срещу нея.
Това становище на Венецианската комисия бе поискано от генералния секретар на Съвета на Европа, Торбьорн Ягланд, и унгарският външен министър Янош Мартони.
"Това е важно становище, което ще бъде разгледано от Парламентарната асамблея на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа" /ПАСЕ/, каза говорителят на организациятя Панос Какавиатис.
ПАСЕ, която ще заседава в пленарна сесия от 24 до 28 юни в Страсбург, ще реши дали да започне "процедура за наблюдение" на Унгария, за да провери дали страната отговаря на основните принципи на Европейската организация в области като правата на човека, демокрацията и върховенството на закона.
Процедурата се определя от властите в Будапеща като политически тормоз.
Венецианската комисия е създадена в началото на 90-те години на XX век, за да помогне на бившите комунистически страни да приемат конституционни разпоредби, съвместими с принципите на демокрацията.






















АФП
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване