06/15/13 06:49
(http://www.klassa.bg/)

Хасан Рохани води на президентските избори в Иран

Смятаният за реформатор в Иран Хасан Рохани води на изборите в Иран. Според резултатите от обработени 861 866 бюлетини, той получава 47 % от гласовете.
Това са първите данни от изборния щаб при МВР на Ислямска република Иран, цитирани от ИТАР-ТАСС.
Според тези межгдинни данни Мохамад Багер Халибаф получава 15%, Саид Джалили -14%, Мохсен Резаи – 13%, Али Акбар Велаяти – 6%, Саид Мохамад Гарази - 2 %.

Духовникът Хасан Рохани, който на 64 г., е единственият кандидат на реформисткия и умерен лагер след оттеглянето на реформатора Мохамед Реза Ареф. Той получи подкрепата на бившите президенти Акбар Хашеми Рафсанджани и Мохамад Хатами. Известен е най-вече като главен преговарящ по ядрената програма с големите държави при президентството на реформатора Хатами до 2005 г. През 2003 г., по време на преговори с представители на Париж, Лондон и Берлин, той приема прекратяването на обогатяването на уран и прилагането на допълнителния протокол към Договора за неразпространение на ядрено оръжие, позволяващ инспекции на иранските ядрени инсталации






















ИТАР-ТАСС

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване