06/16/13 09:59
(http://www.klassa.bg/)

България и Румъния са най-лоши за жените в ЕС

България и Румъния са на дъното на научна класация за равноправие на жените в ЕС. Най-добра за живот и реализация за представителките на слабия пол е Швеция, следвана от Дания и Финландия.
Класацията е публикувана на сайта на Европейския институт за равенство на половете.
Рейтингът е направен на основа на разработен от учените индекс за полово равенство. За тази цел са избрани 6 основни показателя – работа, власт, знания, пари, здраве, време. Индексът показва колко близо е една страна до пълното равноправие на половете. Отчетено е и колко голяма е държавата.
Швеция получава по този индекс 74,3 точки от възможни 100. Дания -  73,6 Финландия  - 73,4. България е предпоследна - 37, на дъното е Румъния -  35,3 . Средният показател е 54, като само 15 от 27-те членки на ЕС надминават 50.
Социолозите са използвали статистически данни, получени в 2010 г. от официални източници -  Евростат, Европейската фондация за подобряване условията на живот и труд (EUROFOUND),  Европейската комисия и др..
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване