06/16/13 13:07
(http://www.klassa.bg/)

Западът е готов да работи с новия ирански президент

САЩ поздравиха иранския народ „за куража му гласува“ и обявиха, че ще се свържат директно с новоизбрания президент Хасан Рохани, за да потърсят дипломатическо решение на проблема с иранската ядрена програма, обяви говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от Би Би Си. Британският Форин офис призова Рохани да поведе страната по различен курс в бъдеще, като откликне на международните опасения за ядрената програма. Франция обяви, че е готова да работи с новоизбрания президент, а Русия го призова да укрепва приятелските отношения между двете държави. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче призова международната общност да продължи натиска върху Иран, докато не прекрати ядрената си програма.
Хасан Рохани е умерен ислямски духовник, който още на първия тур спечели над 50 на сто от гласовете. Той говори свободно английски, немски, френски, руски и арабски и е заемал редица постове, включително главен преговарящ по ядрените въпроси. Той окачестви избора в петък като победа на умереността над екстремизма. Рохани също обеща по-тесни контакти със Запада, макар че според Би Би Си истинската власт в страната е в ръцете на духовенството и на иранската Революционна гвардия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване