06/16/13 21:19
(http://e-vestnik.bg/)

На фона на демонстрантите Ердоган разиграва картата на жертва

Франс прес

Ердоган говори пред привърженици в Диарбекир. Снимка: заман

На фона на демонстрациите, които поставят под въпрос неговата власт, турският премиер Реджеп Тайип Ердоган избра да играе с картата на жертва, която някога му донесе успех, но днес изглежда изтъркана и издава неговата паника, смятат анализаторите.

В неделя - ден маратон, по време на който той говори на най-малко шест митинга, Ердоган обеща на своите привърженици, че ще устои на “мародерите” и другите “екстремисти”, настояващи за неговата оставка, които той обвинява, че са манипулирани от опозицията или от мистериозни сили като “лобито на лихвените проценти”.

“Нацията ни доведе на власт и тя е единствената, която ще ни свали”, заяви той пред множеството, което скандираше “Турция е горда с теб!”.

Ислямо-консервативният премиер направи също асоциация между сегашните вълнения и епохата, когато армията в качеството си на пазител на светските институции в Турция, се намесваше без колебание в политическия живот тя свали от власт четири правителства между 1960 и 1997 г. .

“Днес ние сме в ситуацията от 27 април 2007 г.”, зяви той в неделя на летището в Анкара. Той намекваше за ултимативното предупреждение, публикувано на тази дата от генералния щаб на армията, който заплаши правителството, че ще се намеси, ако то не наложи спазване на светските принципи, а след това предизвика масови демонстрации срещу властта.

Това вмешателство на военните бе тежко санкционирано от избирателите на парламентарните избори през юли 2007 г., на които Партията на справедливостта и развитието на Ердоган събра 47 процента от гласовете.

“Ердоган разиграва картата на жертва. Това винаги е действало добре за него в миналото”, отбелязва Амберин Заман, известна анализаторка от либералния ежедневник “Тараф”. “Той се представя като жертва на така наречени тъмни сили, които се опитват да го отслабят и искат да потопят отново Турция в мрачните дни”.

Премиерът се надява да извлече печелба от своя политически номер на общинските избори през март 2014 г. и на президентските избори, без съмнение през август същата година, за които се очаква неговата кандидатура.

Но този път Ердоган може би е закъснял, още повече че той самият е този, който постави армията и привържениците на светските принципи на колене през последните години във връзка с шумните процеси за заговори, смята Заман.

“Когато гледаш демонстрантите, е почти комично да ги определиш, както прави той (…) Да говориш за демократично избрано правителство на фона на така наречени пучисти, това не е сериозно”, казва анализаторката.

“Ердоган няма никаква възможност да разбере какво се случва”, допълва Дженгиз Актар, политолог в истанбулския университет “Бахчешехир”.

Той не разбира това спонтанно движение, излязло от средните и образовани класи на големите градове, които отхвърлят неговия авторитаризъм, защото той “никога не е виждал подобен протест. Досега протестът бе класически, на кемалистите”, тъй като властващият елит защитаваше със зъби и нокти привилегиите си на фона на надигащата се класа на ПСР Партията на справедливостта и развитето , посочва Актар.

За Нурай Мерт, политоложка в университета в Истанбул, поведението на премиера излиза извън границите на едно погрешно разбиране на ситуацията и издава истинско объркване.

“Този път той реагира по много неестествен начин. Не знам дали някога изобщо сте виждали в света един премиер да прави шест обръщения в един ден. Това е защото, той се чувства застрашен. При интереса, който демонстрира чуждестранният печат, той се поддаде на страха от своя собствен близък край”, коментира г-жа Мерт.

Университетската преподавателка вижда като доказателство неотдавнашните споменавания от Ердоган ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване