06/16/13 21:26
(http://www.klassa.bg/)

Руска реакция на западно оръжие в Сирия ще има

Британският премиер Дейвид Камерън и руският президент Владимир Путин изразиха надежда, че двете страни в конфликта в Сирия все още може да изгладят своите различия на подготвяната международна мирна конференция за страната. Тя е планирана за идния месец в Женева, предадоха световните агенции.

Камерън и Путин разговаряха при закрити врата в резиденцията на британския министър-председател на Даунинг стрийт 10 преди започващата в понеделник в Северна Ирландия двудневна годишна среща на върха на Г-8. Лидерите на страните от Голямата осморка ще се опитат да изгладят своите собствени различия за сирийския конфликт.

Путин изрази увереност, че международната конференция за Сирия все още не е провалена, въпреки решението на САЩ да окажат военна помощ на бунтовниците и предложението за създаване над части от страната на зона, забранена за полети. Конфликтът може да бъде разрешен само чрез политически и дипломатически средства, подчерта той.

Путин предупреди Запада да не въоръжава сирийските бунтовници, които "ядат човешки органи" - намек за разпространени в интернет ужасяващи клипове. Русия доставя оръжия на режима в Дамаск изключително на законна основа, увери той.

Камерън призна, че Великобритания, която подкрепя разнородното бунтовническо движение, и Русия, основен съюзник на режима в Дамаск, са на противоположни позиции за Сирия. В същото време той подчерта, че Лондон и Москва имат някои фундаментални общи цели: конфликтът в Сирия да бъде прекратен, разпадането на близкоизточната държава да бъде спряно, да бъдат победени екстремистите и да бъде дадена възможност на самите сирийци да решат кой да управлява страната им.

Русия и Западът могат да преодолеят своите различия за сирийския конфликт, изрази увереност британският премиер.

















btvnews.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване