06/16/13 09:53
(http://www.klassa.bg/)

Северна Корея предлага преговори на САЩ

КНДР предложи на САЩ да водят преговори на високо равнище с цел намаляване на напрежението на Корейския полуостров и постигане на мир и стабилност в региона, предаде АФП.
Предложението за преговори, разпространено от севернокорейската агенция КЦТА, идва от Държавния комитет по отбраната на КНДР, начело на който е севернокорейският лидер Ким Чен Ун. В него се посочва, че Пхенян желае да обсъди редица въпроси, включително програмата за ядрени оръжия, като на американската страна се предлага да определи мястото и времето на преговорите.
КНДР предупреждава, че ако САЩ искрено са заинтересовани от гарантиране на мира и стабилността, те не трябва да поставят никакви предварителни условия за преговорите. Държавният комитет по отбраната заявява, че КНДР смята да запази статута си на ядрена държава, докато ядрената опасност отвън не изчезне напълно.
На 29 май КНДР предложи на Южна Корея да сключат мирен договор. Това стана след период на изостряне на напрежението на Корейския полуостров, причина, за което бе проведените от Пхенян ядрени опити през февруари. Преговорите така и не се състояха.
Според анализатори, цитирани от АФП, малко вероятно е Вашингтон да приеме предложението на Пхенян, ако севернокорейците не предприемат конкретни действия за премахване на ядрените оръжия от Корейския полуостров – задължително условие, поставено от САЩ, за диалог със Севера.

















АФП


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване