06/16/13 17:12
(http://www.klassa.bg/)

Спецчасти затвориха моста над Босфора, сблъсъци в Истанбул в очакване на митинг про-Ердоган

Сблъсъци между полиция и демонстранти има в Истанбул, като полицията затвори моста над Босфора , за да попречи на протестиращи да пристигат от азиатската част на града, предаде АНСА. Площад „Таксим” е недостъпен, блиндиран от спецчастите. Те използват сълзотворен газ и водни струи, за да отблъснат хилядите, насочващи се към центъра. Сблъсъците се водят в съседни улици.
В очакване на митинга в подкрепа на премиера Реджеп Ердоган турските власти прехвърлиха тази сутрин в Истанбул полицейски отряди с особено предназначение. Около 1000 бойци пристигнаха на летище „Ататюрк” от няколко провинци на страната. Би Би Си отбелязва, че полицията с особено предназначение се подчинява на МВР, но се числи към военнното министерство. Експерти отчитат, че това е най-голямата намеса на този вид сили в мирно време.
Активисти на опозицията призоваха хората да се отправят към центъра на града. В Анкара хиляди излязоха на улицата в подкрепа на жителите на Истанбул. По информация на руски агенции там също са избухнали сблъсъци.
Рано сутринта в неделя булдозери премахнаха барикадите на протестиращите около площад „Таксим” и палатъчния лагер в парка Гези.
При разчистването на парка Гези от протестиращи е пострадала от сълзотворния газ съпредседателката на партията на Зелените в Германия Клаудия Рот. Заедно с други демонстранти тя се е укрила в близкия хотел, където й е оказана медицинска помощ. В интервю за германския канал ZDF Рот разказа, че обстановката й напомня война.
Най-големият профсъюз в Турция –на работещите в бюджетната сфера, призова в понеделник да се проведе обща стачка срещу изгонване на демонстрантите от Гези.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване