06/17/13 13:43
(http://www.klassa.bg/)

Многохиляден протест в Сараево след смъртта на бебе без ЕГН

Хиляди босненци демонстрираха в неделя вечерта пред парламента в Сараево, разгневени от смъртта на тримесечно бебе, за което обвиняват властите, предаде АФП. Родителите на новороденото, което трябваше спешно да бъде оперирано, не можаха навреме да го прехвърлят в болница в Белград, защото няма документи. В Босна и Херцеговина на 12 февруари изтече действието на закона за идентификационните номера на гражданите и оттогава всички родени в страната нямат нито ЕГН, нито паспорт, не могат да ползват здравни и социални услуги и да напускат територията й .
В крайна сметка сръбските граничари разрешават на семейството да отиде в Белград, но бебето умира там в болница заради забавянето.
Етнически разделени, босненските политици не успяват да се споразумеят какви ще са границите на районите, които трябва да бъдат включени в 13-цифрения идентификационен номер на всеки граждани на страната. Лидерите на Република Сръбска настояват новият закон да даде на техните граждани ЕГН, различно от това на гражданите на Федерация Босна и Херцеговина, която обединява хървати и босненци, отбелязва АНСА.
Страната административно е разделена на две части - Федерация Босна и Херцеговина и Република Сръбска, плюс автономна област Бръчко.
България първа в света признава на 15 януари 1992 г. независимостта на Босна и Херцеговина от бивша Югославия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване