06/17/13 16:23
(http://www.klassa.bg/)

Прогнозират забавяне ръста на германската икономика


Bundesbank предупреди, че има сигнали за забавяне на икономическия растеж на Германия през летните месеци, след като страната вероятно ще отбележи силен растеж през второто тримесечие на годината. Поради известно намаляване на промишлените поръчки през април, производствените очаквания за следващите месеци в последно време отбелязаха значително забавяне. Това важи и за перспективите за германския износ в краткосрочен план, се посочва в месечния доклад на Германската централна банка.

Според него на този етап и подобрението при пазара на труда изглежда по-слабо. Но банката посочи, че икономическите индикатори за април, показващи нарастване на износа, вноса и производството, предполагат за наличието на силен икономически растеж през второто тримесечие на годината. Тя също така отбелязва признаци на „съживяване“ на бизнес настроенията през май.

Централната банка на страната заяви, че строителната индустрия се възстановява от временната слабост през първото тримесечие, която се дължеше на лошото време през зимните месеци. Германската икономика се сви в края на 2012-а година с 0,6% и едва избегна т.нар. "техническа рецесия", след слаб растеж от 0,1% за първите три месеца на настоящата година, дължащ се главно на подобрение в частното потребление.

По-рано този месец Bundesbank понижи своите прогнози за икономическия растеж на Германия през тази и през следващата година. Тя прогнозира растеж от едва 0,3% на БВП през 2013-а година (спрямо прогноза за растеж от 0,4% от края на 2012-а година) и намали прогнозите за растеж през 2014-а до от 1,9% на 1.5%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване