06/17/13 14:37
(http://www.klassa.bg/)

Турският вътрешен министър обяви стачката за незаконна, тече лов на журналисти

Министърът на вътрешните работи на Турция Муамер Гюлер обяви за „незаконна“ стачката, прокламирана от двата големи синдиката в понеделник като протест срещу насилието, упражнено от полицията при разчистването на площад „Таксим“ и демонстрациите в столицата.
При сблъсъците в неделя между полиция и демонстранти в Истанбул и Анкара са били арестувани 600 души. Няколко журналисти са били бити и арестувани, съобщи АНСА.
Италианският фотограф Даниеле Стефанини е бил ранен в главата от полицията през нощта срещу понеделник и после арестуван.
В сайта на Rsf Europa са качени кадри от ареста на турския журналист Гохан Бичик, който бе повален на земята от четирима полицаи. От съседните прозорци хората крещят той да бъде оставен на мира, след което те започват да хвърлят по полицаите всякакви предмети, но журналистът все пак е отведен.
Българската журналистка Елена Йончева бе ранена, докато снима неделните сблъсъци в Истанбул, предаде БТА. Сълзотворна граната, изстреляна от полицията, я е улучила в крака и тя е получила разкъсване на мускула и на кръвоносни съдове.
Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е шокирана от насилственото потушаване на протестите в големите турски градове, предаде АФП.
„Има ужасяващи кадри, в които се вижда, че подходът е твърде жесток”, каза Меркел пред телевизия RTL.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване